Viktor Zubkov Bilo je dovoljno samo jedno prepodne da Rusija ostane bez premijera, potom i vlade, da bi nakon samo dva sata predsednik Putin, kao keca iz rukava, predstavio javnosti Viktora Zubkova, kandidata za novog mandatara. Kratak vremenski okvir u kojem su se odigrale veoma bitne kadrovske promene u zemlji ide u prilog nagađanjima da je scenario bio unapred smišljen i da je to deo političkih kalkulacija nekoliko meseci pre parlamentarnih i predsedničkih izbora. Kada je Putin saopštio svoj izbor za novog šefa vlade, čelnik Federalne

službe za nadgledanje finansija Viktor Zubkov bio je malo poznat unutar Rusije, a kamoli u inostranstvu. Ipak, ovaj politički debitant bio je i te kako poznat krugu ruskih oligarha.
Iznenađujući potez predsednika pokrenuo je lavinu spekulacija. Nagađa se da bi Putin mogao da se penzioniše samo privremeno, pa da se 2012. ponovo vrati na mesto predsednika. Opozicioni liberali komentarisali su imenovanje Zubkova kao znak da Putin ipak nema nameru da odustane od funkcije šefa države, uz obrazloženje da imenovanje čoveka bez političkog profila na mesto premijera, znači da u ovoj zemlji postoji samo jedan centar vlasti.
Putin i Zubkov su stari znanci još od ranih 1990-ih, kada su radili zajedno u gradskoj administraciji Sankt Peterburga. Od 2001. je šef ruske Federalne službe za nadgledanje finansija, tela zaduženog za iskorenjivanje operacija pranja novca. Kao rukovodilac te važne službe bio je Putinov ključni saveznik u kontrolisanju ruskih oligarha, moćnih magnata koji su se obogatili u eri Borisa Jeljcina.
Zubkov, koji će sutra proslaviti 66. rođendan, rođen je u selu Arbat u Sverdlovskoj oblasti na južnom Uralu (Sverdlovsku je u međuvremenu vraćeno nekadašnje ime Ekaterinburg). Studirao je poljoprivredu u nekadašnjem Lenjingradu. Vodio je zemljoradničke zadruge u Lenjingradskom regionu, dok je preko Komunističke partije dalje gradio svoju karijeru. U postsovjetskoj eri, bio je zamenik poreskog inspektora u Sankt Petreburgu. Poražen je na izborima za guvernera Lenjingradskog regiona 1999, ali se ipak priključio federalnoj vladi u Moskvi kao zamenik poreskog ministra. Uticajni političar Vladimir Žirinovski nazvao je biografiju Zubkova „čistom kao nevestina haljina“. Zubkovljeva kćerka jedinica udata je za sina ministra odbrane Anatolija Serdjukova, koga je Putin, opet na iznenađenje javnosti, postavio na tu funkciju u februaru. Član je uskog Putinovog kruga prijatelja, o čemu svedoči i činjenica da je na proslavi rođendana predsednika 2000, Zubkov bio na spisku prvih 20 zvanica.