Kim Jo Džong: Ratoborna sestra 1Foto: EPA-EFE/ JORGE SILVA POOL

Uoči ovonedeljne posete visokih američkih zvaničnika Južnoj Koreji i Japanu tokom koje je jedna od glavnih tema biti nuklearne ambicije Pjongjanga, Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kima Džonga Una, izjavila je da „ima savet za novu administraciju SAD koja pokušava da širi miris baruta u našoj zemlji“.

„Ako želite da spavate u miru naredne četiri godine, bolje bi vam bilo da se uzdržite od izazivanja smrada, i to već u prvom koraku.“ U okviru prvog zvaničnog reagovanja Pjongjanga od izbora Džozefa Bajdena za predsednika Kim Jo Džong je kritikovala i zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Kim Jo Džong važi za najuticajnijeg aktera u političkom aparatu Severne Koreje. Političku poziciju joj je otac Kim Džong Il namenio još za života da bi nakon njegove smrti postala desna ruka svog brata. Defakto šef Odeljenja za propagandu i agitaciju vladajuće partije je postala 2015.

Od početka je radila na izgradnji kulta ličnosti Kima po uzoru na kult ličnosti svoga dede Kima Il Sunga, koji je važio za „večnog predsednika“ zemlje s ciljem da učvrsti poziciju svoga brata u dinastiji Kim. Iako uticajna kod kuće, u svetu nije bila mnogo poznata sve do februara 2018, kada je prisustvovala Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji nakon čega je došlo do promene tona u razgovorima dve Koreje o denuklearizaciji, a ona je označena kao sredstvo „meke moći“ Severne Koreje. Tada je odnela pismenu poruku svog brata u južnokorejsku predsedničku rezidenciju kojom on poziva lidera Južne Koreje Mun Džae Ina na sastanak u Pjongjangu.

Posle toga je učestvovala u nizu diplomatskih aktivnosti svoje zemlje. Međutim, posle propalih pregovora s Donaldom Trampom 2019. smenjena je u Politbirou. Pošto je Munova vlada izrazila protest zbog severnokorejskih vojnih vežbi, izdato je prvo saopštenje s njenim potpisom, i to u ratobornom tonu, u kojem je Južnu Koreju uporedila sa „preplašenim psom koji laje“. Ubrzo je vraćena u Politbiro, a u avgustu 2020. južnokorejski obaveštajni zvaničnici su nagovestili da je Kim navodno znatan deo kontrole državne politike preneo na svoju sestru, što je još nepotvrđena informacija.

Pretpostavlja se da je rođena 1987. Najmlađe je dete Kima Džonga Ila. Navodno je devedesetih godina prošlog veka pohađala privatnu osnovnu školu u Bernu, da bi se u Severnu Koreju vratila 2000. Diplomirala je na kompjuterskim naukama na Univerzitetu Kim Il Sung u Pjongjangu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.