Dimitris Hristofijas Zahvaljujući razlici od oko sedam odsto glasova u odnosu na svog desničarskog protivkandidata, za novog predsednika Kipra u drugom krugu izbora održanih u nedelju izabran je komunista Dimitris Hristofijas. Novi predsednik je generalni sekretar marksističko-lenjinističke partije AKEL (zvaničan naziv: Progresivna partija radnog naroda Kipra; direktna je naslednica Komunističke partije Kipra koju je britanska vlast na ostrvu zabranila 1931).
Hristofijas

je rođen 1946. u kiparskoj luci Kirenija. Levičar je postao u mladosti. Tokom školovanja na Komercijalnom liceju u Nikoziji budući predsednik je letnje raspuste provodio radeći s ocem na građevinskim poslovima, rano se upoznavši s teškim životom radničke klase.
Već kao četrnaestogodišnjak učlanio se u progresivnu omladinsku organizaciju PEOM, da bi sa osamnaest započeo karijeru u partiji koju sada vodi. Na petom kongresu njene omladinske organizacije (EDON) 1969, Hristofijas je izabran za člana Centralnog saveta.
Hristofijas je studirao na Institutu društvenih nauka i na Akademiji društvenih nauka u Moskvi od 1969. do 1974, gde je diplomirao i postao doktor filozofije istorije. U Moskvi je upoznao svoju buduću suprugu Elzi Kiratu.
Za organizacionog sekretara EDON izabran je po povratku na Kipar 1974, a generalni sekretar postao je posle tri godine. Ovu funkciju obavljao je do 1987. Bio je i član gradskog komiteta AKEL za Nikoziju, a za člana Centralnog komiteta partije izabran je 1982, na njenom petnaestom kongresu. Novembra 1986. izabran je za punopravnog člana Politbiroa Centralnog komiteta AKEL, a po odlasku s funkcija u omladinskoj organizaciji postao je član Sekretarijata CK. Na najvišu partijsku funkciju generalnog sekretara, koju i danas obavlja, dospeo je 1988. posle smrti Ezekija Papajoanua.
Za člana Predstavničkog doma kiparskog parlamenta prvi put je izabran 1991, a za njenog predsednika 2001. Na ovu funkciju izabran je ponovo 2006. i još uvek je obavlja. Šef je komiteta kiparske grupe pri Interparlamentarnoj uniji i kiparskog ogranka Parlamentarnog udruženja Komonvelta.
Od Hristofijasa, posle odlaska s vlasti tvrdokornog predsednika Papadopulosa, mnogi očekuju da pokrene s mrtve tačke pregovore s kiparskim Turcima i započne proces ujedinjenja ostrva. AKEL se zalaže za potpuno nezavisan, suveren, nesvrstan, demilitarizovan, demokratski i federalan Kipar.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.