I sada bi to isto mogao da kaže, kada se u jeku afere o vezama državnog vrha sa narko-kartelom objavljuju obimni članci o biografiji Tončeva, s tom razlikom što je u međuvremenu Dačićev imenjak imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost. Slični su i zaključci i svode se na pitanje koje su to misteriozne kvalifikacije preporučile Tončeva za tu poziciju. Naravno, ako se isključi lična lojalnost, manifestovana i u medijskoj „odbrani šefa“ prilikom nedavnog snimanja skrivene kamere sa voditeljkom bez donjeg veša.

U objašnjenjima iz Dačićevog SPS pak nema mnogo misterije – Tončevljev uspon vezan je za uticaj ove stranke na jugu Srbije. Preciznije za broj glasova koji njegov rođeni brat i predsednik opštine Surdulica Novica Tončev donosi partiji. Socijalisti takođe ističu, da uprkos napisima o spornim poslovima Ivice Tončeva u Austriji, poput onih sa kladionicama ili sa kontroverznim Branom Šaranovićem ubijenim u Beogradu 2009. godine, u njima nema ničeg kriminogenog.

Jer, po njima, protiv Šaranovića u Srbiji nije vođen nikakav postupak, a za ljute rane potrebne su „ljute trave“, odnosno savetnik mora biti neko ko ima iskustva i poznaje „situaciju“ iznutra.

Stoga, iako ima završenu samo Višu ekonomsku školu, Ivici Tončevu, to nije bilo prepreka da postane glavni čovek za krizne situacije. Jer, prilikom protesta, štrajkova i sličnih za državu i policiju problematičnih situacija, Tončev je važio za glavnog pregovarača i najovlašćenijeg da sprovede šefovu volju.

Ivica Tončev je rođen 1968. godine u porodici građevinara, zvanično je po struci diplomirani menadžer, oženjen je i otac dvoje dece.

Nezvanični nadimak mu je Batke, a u Socijalističkoj partiji Srbije je predsednik Komisije za finansije. Istovremeno je i jedan od potpredsednika Fudbalskog kluba Crvena zvezda.