Foto: Wikipedia

On je prihvatio ponudu za tu funkciju, rekavši da je prilika da vodi „najbolje svetske obaveštajne ratnike poziv koji se ne odbija“. Tramp ga je sa svoje strane okarakterisao kao „briljantnog i neumoljivog lidera“.

Pompeo je u Kongres izabran za vreme talasa republikanskog pokreta „Čajanka“ 2010. Bio je član američkog Komiteta za energetiku i trgovinu, koji nadzire pitanja energetike, zdravstvene nege, proizvodnje i telekomunikacija, kao i u Komitetu Senata SAD za obaveštajne službe, koji nadgleda prikupljanje obaveštajnih podataka SAD. Takođe je bio član Komiteta koji se bavio slučajem napada na američku diplomatsku ispostavu 2012. u Bengaziju, kada je ubijen ambasador SAD Kris Stivens i još troje Amerikanaca. Tada je kritikovao Trampovu rivalku na predsedničkim izborima SAD Hilari Klinton, za koju je rekao da je „moralno posrnula“.

Za razliku od svog prethodnika na čelu CIA Džona Brenana, zagovornik je „simulacije davljenja“, metode mučenja osumnjičenih za terorizam, kao i veliki pristalica baze Gvantanamo. Protivnik je nuklearnog dogovora Obamine administracije sa Iranom. Javnost je „zapalio“ spornim izjavama o američkim muslimanima. Između ostalog je rekao da su lideri muslimana „potencijalni saučesnici“ u terorističkim napadima, te moraju da se pozivaju na Kuran i distanciraju od nasilja u ime islama.

Zagovarao je otklanjanje pravnih i birokratskih prepreka za prisluškivanje građana i nadogradnju kapaciteta SAD za nadzor telefonskih podataka. Kada je reč o bivšem agentu NSA Edvardu Snoudenu, smatra da treba da bude osuđen na smrt zbog curenja poverljivih podataka Agencije.

Majk Pompeo je rođen 1963. u Orindžu u Kaliforniji, a živi u Vičiti u Kanzasu. Godine 1986. diplomirao je na američkoj vojnoj akademiji Vest point kao prvi u klasi da bi nakon toga završio prava na Harvardu. Više od deset godina je vodio sopstvenu firmu u Kanzasu, koja je proizvodila delove za putničke i vojne avione. Nakon toga je bio na čelu firme koja se bavila proizvodnjom opreme za vađenje nafte. Sa suprugom Sjuzan ima jedno dete.