Mihail Mišustin: Bez političkih ambicija 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Mišustin je najavio da će, pored promene ministara, izmeniti i strukturu vlade, iako nije precizirao o kakvim konkretnim smenama ministara će biti reči.

Mihail Mišustin je ime relativno malo poznato van granica Ruske Federacije i o njemu se u medijima malo govori.

Ovaj 53-godišnji Moskovljanin je dugogodišnji vladin zvaničnik, ali je takođe imao i svoju kompaniju.

Na čelu ruske Federalne poreske službe je od 2010. godine.

Za to vreme je izgradio ugled uspešnog čoveka i, zahvaljujući poznavanju savremenih tehnoloških dostignuća, uveo najnovije sisteme na svetu i znatno unapredio naplatu poreza u zemlji.

Na Mašinskom fakultetu u Moskvi Mišustin je diplomirao 1989, a četiri godine kasnije i doktorirao. Godine 2010. stekao je i doktorat ekonomskih nauka.

Autor je tri knjige na temu poreske administracije i 40 naučnih tekstova.

Posle studija dobio je mesto direktora laboratorije, a zatim se priključio Međunarodnom računarskom klubu (ICC), javnoj neprofitnoj organizaciji, koja je kasnije postala organizator Međunarodnog računarskog foruma, jedne od najvećih izložbi računara u Rusiji.

Državnoj službi se pridružio 1998, i to kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Federalnoj poreskoj službi.

Nakon toga bio je zamenik ministra za poreze i namete, radio pri Ministarstvu ekonomskog razvoja Rusije i kao šef Savezne agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Godine 2008. Mišustin se uključio u oblast investicija, a 2010. predsednik Rusije imenovao ga je šefom Federalne poreske službe.

Mediji navode da Mišustin nema političke ambicije ni iskustvo i da je ideološki neutralan, te da njegov izbor ukazuje na to da on na čelu Vlade Rusije neće imati nezavisnu ulogu i da će verovatno poslušno sprovoditi želje Kremlja.

Pojedini analitičari smatraju da će se Putin tim potezom nametnuti kao neko ko će biti još jači i uticajniji od premijera, dok će njegova predsednička funkcija biti više „dekorativna“.

Veliki je ljubitelj sporta, a naročito hokeja, i član je nadzornog odbora hokej kluba CSK iz Moskve.

NJegova ljubav prema hokeju predstavlja još jednu od spona sa Putinom, koji je poznat kao pasionirani ljubitelj hokeja. Oženjen je i ima tri sina.