Foto: Fonet/ Darko Cvetanović

Milena Dravić je 30. laureat ove nagrade, koja nosi ime legendarnog Dobrice Milutinovića i dodeljuje se vrhunskim glumcima za celokupan doprinos glumačkoj umetnosti.

Beograđanka – Dorćolka, kći fudbalera i domaćice talentovane za pevanje, od koje je naučila i „kako se vodi kuća“, Milena Dravić je 5. oktobra proslavila 77. rođendan. U umetnost je ušla „na vrhovima prstiju“. Zahvaljujući tetki koja je zapazila njen umetnički dar roditelji su je upisali u baletsku školu. Pred filmsku kameru prvi put je stala 1959. u filmu slovenačkog reditelja Františeka Čapa „Vrata ostaju otvorena“. Usledile su nove uloge, upis na Fakultet dramskih umetnosti i glavna rola seljančice Ranke u filmu Branka Bauera „Prekobrojna“, za koju je dobila Zlatnu arenu u Puli, što je utvrdilo njenu odluku da se bavi glumom i posveti filmu, iako je zbog izostanaka izbačena sa Akademije. Kasnije je odbila pozive svojih profesora da se vrati i da joj „Prekobrojna“ bude diplomski rad.

Oprobala se u svim filmskim žanrovima, igrala je u svim važnim filmovima u srpskoj kinematografiji, a uloga u „W. R. misterijama organizma“ Dušana Makavejeva donela joj je međunarodnu slavu, uključujući i naslovne strane Njujork tajmsa i londonskog Tajmsa. Iako je svojevremeno zbog, kako kaže, vaspitanja i stida, odbila da pozira za Plejboj, što je bila „ulaznica“ za Holivud, danas priznaje da je ta odluka za preispitivanje. Publika je voli u komedijama, partizanskim i filmovima Crnog talasa, u domaćem filmskom tandemu snova sa LJubišom Samardžićem, hit TV emisiji „Obraz uz obraz“, mnogobrojnim TV serijama, kao i u pozorišnim ulogama. Nagrađivana je na filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Puli, gde drži rekord sa 10 „Zlatnih arena“. Dobitnik je i nagrada „Žanka Stokić“, „Joakim“ Vujić“, „Pavle Vuisić“…, a od odluke Udruženja dramskih umetnika do uručenja Dobričinog prstena dobila je Nušićevu nagradu za životno delo glumca komičara.

– Radim samo ono što je moja profesija i trudim se da to radim kvalitetno. A neki drugi angažman me ne zanima – kaže Milena Dravić, koja je ušla i u poeziju zahvaljujući pesmama Arsena Dedića i njenog kolege glumca Ljubiše Baje Bačića. Udavala se tri puta – dva puta za reditelje: Purišu Đorđevića, koji i danas javno priznaje da je ona žena koju je najviše voleo u životu, i prerano preminulog Vojislava Kokana Rakonjca, a treći put za kolegu Dragana Nikolića, tada već zvezdu kultnog filma Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“.