Jasuo Fukuda Predstavnik umerene struje japanske političke elite Jasuo Fukuda, pobednik na izborima za novog lidera vladajuće Liberalno-demokratske partije, najizvesnije je i novi premijer zemlje, jer LDP poseduje većinu u uticajnijem, donjem domu parlamenta. Na političke stavove ovog 71-godišnjeg političara, koji će postati najstariji šef vlade Japana i zameniti do sada najmlađeg premijera Šinzoa Abea (53), duboko je uticala karijera njegovog oca Takea Fukude, koji je bio premijer tokom 1970-ih.
Obećao je da će slediti

očevu „Fukuda doktrinu“, koja je Japan posvetila postizanju mira u Aziji i okrenula jačanju ekonomske i diplomatske saradnje sa susedima. Najavio je jačanje odnosa sa azijskim zemljama, borbu protiv terorizma i regulisanje ekonomske nejednakosti u Japanu. Kada je reč o spoljnoj politici, mnogi ga vide kao „goluba“, za razliku od Abea koji je delovao kao „jastreb“.
Bitna klauzula Fukudinog programa jeste da Tokio mora angažovati svoje ljudstvo, a ne samo finansije, za postizanje stabilnosti svetskog poretka, koji je Japanu omogućio da stekne bogatstvo i mir i uživa status druge ekonomije na svetu. To će biti njegov najveći argument u borbi da se nastavi pomorska misija Japana u Indijskom okeanu, odnosno operacija pomoći američkim snagama u Avganistanu. Kod kuće će morati da povrati poverenje tradicionalnih pristalica LDP, posebno onih iz ruralnih regija, koji su – nezadovoljni ekonomskim reformama – kaznili vladu na julskim izborima za gornji dom parlamenta.
Fukuda priznaje da nema harizme. Za razliku od Abea, smatraju ga sigurnim i stabilnim liderom i pouzdanom ličnošću. „Izabrali ste me iako nemam mnogo iskustva. Spreman sam da učinim sve kako bih ispunio svoje obaveze“, istakao je Fukuda.
Novi lider LDP je relativno kasno zakoračio u politički život, i to kao pomoćnik svoga oca tokom 1970-ih. Poslanički mandat u Predstavničkom domu osvojio je 1990. Zamenik šefa LDP postao je 1997, a od 2000. do 2004. bio je sekretar šefa kabineta. Na toj funkciji je bio najduže u istoriji zemlje.
Fukuda je rođen 16. jula 1936. u Takasaki, u provinciji Gunma. Po završetku elitnog Vaseda univerziteta 1959. zaposlio se u naftnoj kompaniji Maruzen petroleum i u narednih 17 godina živeo životom tipičnog japanskog radnika. Uvek je odeven u klasično sivo odelo i uživa u klasičnoj muzici. Sa suprugom Kojoko ima troje dece. Jedan od sinova radi kao njegov sekretar.