Sven Alkalaj Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine je diplomatskim kanalima obavestilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije da bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu potpisan 2002. godine između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije nije ostao na snazi „nakon disolucije Državne zajednice Srbija i Crna Gora“.
„Shodno tome, Bosna i Hercegovina nema bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu ni sa Republikom Srbijom, niti s Republikom Crnom Gorom“,

navodi MIP BIH.
Na čelu Ministarstva koje je izdalo ovo saopštenje, čije efekte i posledice tek treba sagledati je Sven Alkalaj, član Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisa Silajdžića.
Alkalaj je i pre stupanja na dužnost ministra spoljnih poslova BIH u februaru ove godine bio profesionalni diplomata. Od 2004. do 2007. godine bio je specijalni i opunomoćeni ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji i šef Misije Bosne i Hercegovine pri NATO. Prije toga od 2000. do 2004. godine bio je ambasador Bosne i Hercegovine pri Organizaciji Američkih Država Vašington DC, SAD, od 1994. do2000. godine specijalni i opunomoćeni ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Vašington DC, SAD, od 1988. do 1994. direktor predstavništva Energoinvesta u Tajlandu.
Alkalaj aktivno govori engleski i francuski jezik i posjeduje pasivno znanje španskog jezika. Po obrazovanju je diplomirani mašinski inženjer. Završio je Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a kasnije i Program za menadžere na Univerzitetu Boston, Masačusets, SAD. Magisterij ekonomskih nauka iz oblasti međunarodnih odnosa i regionalnih integracija stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
U skorijoj biografiji stoji da mu je hobi tenis, književnost, film i muzika. Rođen je 11. novembra 1948. godine u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece.