Pele: Rođen da bude najbolji 1

Neke starije generacije sećaju se da se izgovaranje pravog i celog imena najslavnijeg brazilskog fudbalera smatralo korakom više u poznavanju fudbala, ali i u opštoj kulturi.

Edson Arantes do Nasimento, po mnogim anketama najbolji fudbaler svih vremena, u žižu javnosti dospeo je ovih dana kao čovek koji će simbolično zapaliti olimpijski plamen na otvaranju Igara u Riju. „Potencijalni“, jer ni ujutro na dan otvaranja potvrde za to nije bilo, pošto je čekao odobrenje agenata da odloži ranije zakazane obaveze. Suludo: godinama unazad znalo se kad Igre počinju, neko je očigledno zakasnio sa pozivom.

Legendarni fudbaler (75) u poslednje vreme hoda uz pomoć štapa posle nekoliko uzastopnih operacija kuka. Fudbal je kao i svi u Brazilu počeo da igra čim je prohodao. Njegov otac #$9oao Ramos igrao je profesionalno u Fluminenseu, ali mu je karijeru prekinula povreda. Ambiciozni ali i vidoviti otac odlučio je da Pele u devetoj godini napusti školu i posvetio se treninzima sa njim. Dečak je uzgred i zarađivao radeći kao stolarski šegrt.

Profesionalni fudbaler postao sa 16 godina kad je debitovao u Santosu, u kome je bio punih 18 godina. Već je bio odjavio karijeru kad se pojavila tada više nego basnoslovna ponuda njujorškog Kosmosa od sedam miliona dolara. Pričao je da pare nisu presudile već želja da propagira fudbal u SAD, ali se i tada znalo da je bez obzira na svoj kvalitet bio u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Poslednju utakmicu odigrao je 1. oktobra 1977. godine, bio je u prijateljski meč između Kosmosa i Santosa. Karijeru završava sa 1.281 postignutim golom u 1.363 utakmice. Od reprezentacije Brazila, sa kojom je osvojio tri svetske titule (1958, 1962. i 1970), Pele se oprostio 18. jula 1971. godine na prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije (2:2).

Jedan brazilski novinar svojevremeno je napisao „Da se Pele nije rodio kao čovek, rodio bi se kao lopta“, bio je širom planete glorifikovan na različite načine, zvali su ga „kraljem“, išao je u mirovne misije, prekidao makar nakratko neke građanske ratove. MOK ga je 1980. proglasio „Sportistom veka“, u konkurenciji Muhameda Alija, Karla Luisa i Majkla Džordana. Bio je i ministar sporta u Brazilu.

Oni koji su ga gledali uživo tvrdili su, svi mi ostali smo se preko snimaka uverili: Pele je imao sve. Dribling sa obe noge, brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre. Četiri decenije od kraja karijere ostao je nedostižan za sve ostale. Ima troje dece iz prvog braka, a trenutno je oženjen Asirijom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.