Predrag Koluvija: Iskušenik iz Jovanjice 1Foto: printscreen youtube

Priča o Predragu Koluviji, ispričana u emisiji „Ozbiljno sa Đukom“ neodoljivo podseća na biblijski mit o Jovu.

Dramaturške paralele teško je ignorisati – ničim izazvana nesreća, iskušenja, zlonamerni tešitelji… Ipak, i Koluvija je, poput Jova, ostao nesalomiv u svojoj veri. Da nije, kako sam ističe, Aleksandru Vučiću bi možda otkazalo srce, a brojne zemlje bi od sramote otpriznale otpriznavanje nezavisnosti Kosova.

Ali krenimo redom. Koluvijini su rodom iz Knina, međutim, spletom nesrećnih okolnosti Predrag je rođen u Nemačkoj. Te nesrećne okolnosti podrazumevaju da mu je deda bio četnik vojvode Momčila Đujića, pa je 1945. morao da beži od komunista. Beg se nastavio i u samoj Nemačkoj, pa je Predrag u detinjstvu morao često da se seli kako bi izbegli UDB-u. Istoričari koji se prihvate istraživanja razvoja višestranačja u Srbiji krajem osamdesetih ne bi smeli da zaobiđu stan Koluvijih u Nemačkoj – tamo su, kako je sam rekao, nastale brojne opozicione partije. Vuk Drašković se igrao sa malim Peđom, Vojislav Šešelj je noćio u njegovom krevetu, a i Zoran Đinđić se tu negde motao.

Zbog ovog političkog pedigrea Predrag nije smeo da kroči u Srbiju sve do Đurđevdana 2001. godine. Deset godina kasnije pokreće preduzeće za proizvodnju organske hrane pošto je iz Hilandara dobio dozvolu da ga nazove po njihovom pristaništu – Jovanjica. Posao je išao dobro, ali Predraga novac nikada nije zanimao. Njega su vodile više ideje – pokretanje prvog pravoslavnog prehrambenog standarda, organske proizvodnje gde bi svako seme bilo uzgajano na Svetoj Gori. A to košta.

Prvo iskušenje je po njegovim rečima došlo u vidu nepristojne ponude američke kompanije Filip Moris iz koje bi izašao dobar između 40 i 60 miliona evra. Ponuda primamljiva, ali ih je na kraju odbio. U nedelju. U sledeću sredu je uhapšen, pa vi sad računajte. Tu su mu ponudili da potpiše da radi za Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, ali nije hteo. Kao ni da prizna da je finansirao „crne fondove“ BIA koji su se koristili za otpriznavanje nezavisnosti Kosova. Zato su ga i optužili.

Ovo je verzija istine Predraga Koluvije. A lagati je – greh. Ima tu i ona druga istina, sadržana u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koja kaže da se radi o vođi kriminalne organizacije koja je proizvela 1,6 tona opojne druge kanabis. Tu je i istina do koje su došli novinari – da je bio član delegacija predsednika Vučića, kao i da je na Jovanjici rado gostio političare iz vlasti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Predrag Koluvija: Iskušenik iz Jovanjice”

  1. Dodao bih samo da je haos rešiv samo ako Predsednik dobije ovlašćenja na papiru da može kao Miloš da reši problem bez apelacije..
    Mada možda mu je lakše ovako…

  2. Neverovatno! Klasičan diler drogom i to megalomanskih razmera. Zaslužuje 1000 godina. Zato ponekad zažalim za starim komunističkim vremenima gde bi ovaj pevao za 20 minuta. KOD NAS JE ZABRANJENO I TAČKA. Svaka relativizacije je apsurd i gora od slučaja.
    A koga brani. Pa onog koji je prvi pomenut i za koga niko ne zna čime se bavi. „Biznismen, menadžer“….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.