Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Ove sumnje su potkrepljene i činjenicom da je predstava Kokana Mladenovića „Na Drini ćuprija“ viđena kao najbolja, a njen autor poznat kao vazda eksplicitan kritičar aktuelnog režima. Manojloviću, s druge strane, u ovom sistemu, deo javnosti smatra, baš dobro ide – a mnogi su bili skloni da krunski dokaz za to vide u tome što mu je tokom ove vlasti „darovan“ i avion. Ne stvarno, nego metaforično, prošle godine, u znak priznanja, Er Srbija je svoj avion erbas A319 nazvala po ovom glumcu, i to kao četvrtom građaninu naše zemlje u sklopu svog programa „Žive legende srpske nacionalne avio-kompanije“.

Njegov glumački talenat odavno je prepoznat, od serijala „Otpisani“, preko Mikija Rubiroze u „Grlom u jagode“ i Vuka Karadžića u istoimenom TV serijalu, do uloga u antologijskim filmovima kao što su „Sok od šljiva“, „Samo jednom se ljubi“, „Nešto između“, „Otac na službenom putu“, „Podzemlje“, „Bure baruta“, „Tuđa Amerika“, „Besa“… Osim u glavnim, briljirao je i u epizodnim ulogama kao Milan u „Anđelima“ ili Rade Seljak u „Kanasti“, a tečni francuski, kao i mnogi drugi jezici koji mu generalno idu omogućili su mu i internacionalnu karijeru. Holivud je, doduše, odbio zbog sadržaja filma „Mirotvorac“ i uz uverenje da nije problem naći nekog ko će odigrati loše momke sa Istoka ali i zbog toga što ga „šuštava energija, to jest novac, veoma teško pokreće“. Kuriozitet je da je sarađivao sa Piterom Brukom, a važan deo njegovog opusa čini rediteljski posao i zalaganje u Radionici integracije gde je posvećen inkluziji osoba sa invaliditetom. Upustio se i u projekat „Romeo i Julija“, u srpsko-albanskoj koprodukciji, a među mnogim nagradama koje je osvojio jeste i titula počasnog doktora Senata Univerziteta za audiovizuelne umetnosti Evropske filmske akademije.

Tvrdi da je pre osetljiv nego stidljiv, i da, iako ga ljudi možda vide kao namćora, to, kako tvrdi, nije. Rođen je 5. aprila u Beogradu, a tokom devedesetih je živeo u Parizu. Drugi put se oženio glumicom Tamarom Vučković, s kojom ima sina Ivana, a iz prethodnog braka ćerku Čarnu, inače rediteljku. Miki Manojlović napisao je automonografiju. Zove se „A ko si ti?“