Foto: Medija centar

Đulijani je u intervjuu za Si-En-En negirao da bi se u slučaju da bude izabran na tu funkciju našao u sukobu interesa zbog usluga koje je njegova pravna kompanija pružala inostranim klijentima i zemljama. U tom kontekstu, osvrnuo se na susret sa Aleksandrom Vučićem i drugim predstavnicima Srpske napredne stranke, aprila 2012. Američki političar, pravnik i biznismen istakao je da je njegov dolazak u Beograd tokom Vučićeve kampanje za gradonačelnika platila jedna londonska kompanija, koja je bila angažovana u sastavljanju plana za ekonomski razvoj srpske prestonice. „Ja sam tamo održao ozbiljan govor iz oblasti koju poznajem, što je savršeno u skladu sa zakonom“, kazao je, uz opasku da je sagovornicima u Beogradu poručio: „Mislim da je trebalo da budete bombardovani“.

Đulijani je veliku popularnost stekao u periodu između 1994. i 2001, kada je bio „prvi čovek“ Njujorka. Pripisuju mu se ogromne zasluge za smanjenje stope kriminala u gradu, iako su ga kritičari optuživali za autoritarnost. Zahvaljujući angažovanju na saniranju posledica terorističkih napada 11. septembra 2001. dobio je nadimak Gradonačelnik Amerike i bio je ličnost godine po izboru magazina Tajm. Bio je kandidat za senatora 2000, kada je kao republikanac ukrstio koplja s Hilari Klinton, ali je ubrzo odustao od „trke“, navodeći da se povlači iz zdravstvenih razloga. Međutim, mnogi tvrde da je odluku doneo zbog vanbračnog skandala, koji se završio njegovim razvodom od Done Hanover, TV lica, kojoj je nakon rastave isplatio čak 6,8 miliona dolara. Godine 2008. kandidovao se za republikansku predsedničku nominaciju, ali je odustao nakon poraza na preliminarnim izborima na Floridi. Bio je savetnik Trampa tokom kampanje za predsedničke izbore.

Rudolf Rudi Đulijani rođen je 28. maja 1944. u Bruklinu. Potiče iz imigrantske italijanske radničke porodice. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Njujorku. Ostvario je uspešnu karijeru u domenu pravobranilaštva kao borac protiv korupcije, a za vreme mandata predsednika Ronalda Regana istakao se u slučajevima hapšenja članova poznatih mafijaških porodica SAD. Živi s trećom suprugom DŽudit Nejtan na Medison aveniji. Iz prethodna dva braka ima kćerku i sina. Važi za veoma uspešnog poslovnog čoveka. Vlasnik je kompanije Đulijani partners koja se bavi konsaltingom.