Srđa DarmanoviĆ Dekan Fakulteta političkih nauka u Podgorici Srđa Darmanović potpisao je u sredu sa svojim beogradskim kolegom Milanom Podunavcem Protokol o saradnji dve ustanove kako u obrazovanju tako i u naučnoistraživačkom radu. Poseta, iako izvjesna, bile je dobra prilika da se Beograd podsjeti ovog vrsnog političkog analitičara za koga njegovi šahisti tvrde da pouzdanije i dalekovidije vuče poteze na tabli od šezdeset četiri polja. Na sebe je pažnju skrenuo kao omladinac opozicionar – generacija Svetozara Marovića, Momira Bulatovića, Mila

Đukanovića… Ipak, kratko se zadržao u politici, mada je kao analitičar stalno u kontaktu sa njom.
Vlasnik je titule doktora nauka i katedre na podgoričkom FPN, direktor Centra za demokratrsku tranziciju CEDEM, čija istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori često iritiraju uvijek nezadovoljnu opoziciju. Tako je i za najnovije u utorak objavljeno, po kojem su na vrhu tabele popularnosti DPS i premijer Željko Šturanović, list Dan „objelodanio“ da ga je Srđa naručio od – Srđe.
Liberali su ga nazivali službenim portparolom DPS i priznavali mu da su se njegova „proročanstva“ redovno ostvarivala. Govorio je da u SRJ Slobodan Milošević drži u svojim rukama svu političku moć, predviđao brzi krah te tvorevine, a Koštunicu je ovako opisao: „Djeluje nemušto i neodređeno na sastancima, a onda ostaje krajnje tvrdoglav u svojim stavovima, bez mnogo fleksibilnosti“. Prije četiri godine opominjao je opoziciju da ne bojkotuje parlament, jer vanparlamentarnim djelovanjem ne može ništa da uradi. „Vrijeme institucionalne politike prevladalo je nad vaninstitucionalnim. Ljudi su okrenuti drugim problemima, ne toliko mitinzima, demonstracijama i protestima“.
Posebno je bio aktivan uoči crnogorskog referenduma. I kao član Venecijanske komisije i kao politički analitičar borio se za suverenu Crnu Goru. Tvrdio je da bi bio težak presedan ukoliko Amerikanci i Evropska unija zauzmu stav da u Crnoj Gori nije moguće glasati o njenom državnom statusu. Upozoravao je da su evidentni međunarodni pritisci na crnogorsku stranu u pregovorima o budućnosti crnogorsko-srpskih odnosa. Opominjao je da model kvalifikovane većine od 55 odsto „otvara vrata za nejasne rezultate i institucionalnu krizu“. Kao dobar šahista stiže da drži predavanja za mlade šahiste o univerzalnim vrijednostima šaha. Prošle godine na jednoj simultanki u Podgorici, kada je igralo 26 mladih šahista, Darmanović je izgubio samo jednu partiju.