Sandra Mejson: Prva predsednica Republike Barbados 1Foto: EPA-EFE/ BARBADOS TODAY

Barbados, najmlađa republika sveta, dobio je svoju prvu predsednicu – Sandru Mejson.

Mejson je juče u ponoć po lokalnom vremenu, na 55. godišnjicu nezavisnosti, položila zakletvu, a osim što je prva predsednica najmlađe republike na planeti, bila je i prva žena sudija Apelacionog suda u Barbadosu.

Bila je generalna guvernerka od 2018. godine, piše Bi Bi Si.

Karijeru je počela kao nastavnica u srednjoj školi princeze Margaret, nakon čega je postala službenica za DCO Berkli banku.

Kao sudija za prekršaje počela je da radi 1978. godine i to na sudu za maloletnike, ali i na porodičnom sudu.

Porodičnim pravom bavila se na Univerzitetu Zapadne Indije.

Prestala je da predaje 1983. i nastavila je samo sa zanimanjem sudije sve do 1992. godine.

Žena prva u mnogo čemu, prvog januara 2014. godine postala je prva žena na Barbadosu koja je imenovana za člana Arbitražnog suda Sekretarijata Komonvelta, sa sedištem u Londonu.

Na predlog kraljice Elizabete II, Mejson je postala osma generalna guvernerka Barbadosa 2018. godine.

Mejson je bila prva žena koja je diplomirala prava na Barbadosu, a 10. novembra 1975, iste godine u kojoj je diplomirala, postala je prva žena u advokatskoj komori Barbadosa.

Radila je u komitetu Ujedinjenih nacija za prava deteta od njegovog osnivanja 1991. do 1999. godine.

Između 1991. i 1992. godine, Mejson je bila jedna od dve žene imenovane u karipskoj zajednici CARICOM, komisiji zaduženoj za procenu regionalne integracije.

Rad na porodičnom sudu napustila je 1992. godine, da bi bila ambasadorka u Venecueli.

Zapravo, bila je prva žena sudija sa Barbadosa koja je služila na toj funkciji. Između 1993. i 1994. takođe je bila ambasadorka u Čileu, Kolumbiji i Brazilu.

Po povratku na Barbados 1994. godine, Mejson je imenovana za glavnog sudiju, a tri godine kasnije postala sekretarka Vrhovnog suda.

Kada je prošle godine izneto u javnost da će Barbados postati republika, uklanjajući kraljicu Elizabetu II kao šefa države, bilo je očekivano da upravo Mejson bude jedna od kandidata za prvog predsednika.

Tako je i bilo – premijerka Mia Motli i opozicioni lider Džozef Aterli su kandidovali Mejson.

„Plovilo Republike Barbados isplovilo je na svoje prvo putovanje. Neka prebrodi sve oluje i bezbedno dovede našu zemlju i građane na horizonte i obale koje su ispred nas“, rekla je predsednica Mejson nakon polaganja zakletve na prepunom Trgu heroja u glavnom gradu Bridžtaunu, gde je, u prisustvu britanskog princa Čarlsa, kao i Rijane, verovatno najpoznatije građanke Barbadosa, spuštena britanska kraljevska zastava, a podignuta predsednička.