Tijana Bošković: Svetska, a naša 1Foto: Starsport

Zaključno sa prošlogodišnjim Svetskim prvenstvom, naše gracije uspele su da objedine evropsku i titulu planetarnog šampiona. Trenutno su i vlasnice srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Riju 2016, što u krajnjem saldu pokazuje da su srpske odbojkašice najbolje na svetu.

U sportu kao što je odbojka igračice su upućene jedna na drugu i bukvalno zavise od međusobnog raspoloženja; ali i u takvim relacijama moguće je izabrati najbolju, a Tijana Bošković je treću godinu zaredom najkorisnija igračica jednog velikog takmičenja. U Ankari je drugi put vezano dobila priznanje MVP Evropskog prvenstva, dok je prošle godine istu nagradu „prigrlila“ na Svetskom prvenstvu.

Iz simpatične Bileće, Boškovićeva je proživela priču sa holivudskim obrisima; živela u malim iznajmljenim stanovima, a već sa 14 godina morala je da se odvoji od roditelja zarad karijere vrhunske odbojkašice. Kada se te 2011. pojavila u Beogradu, tačnije Vizuri, koja je u tom periodu imala prefiks Partizan, svim poznavaocima odbojke bilo je jasno da je u pitanju talenat koji se pojavljuje jednom u pet decenija.

Levoruka, visine od 193 centimetra, dobre motorike i atleticizma odmah je prekomandovana u prvi tim. Za četiri godine uspela je da osvoji dve titule u crno-belom dresu, ali i čelnike turskog saveza koji su bili rešeni da porodici Bošković ponude milione, uslove koje inače imaju tamošnji fudbaleri, kako bi je privoleli da zaigra za njihovu reprezentaciju.

Otac LJupko ljubazno je saslušao pregovarače, objasnivši im u jednoj rečenici da se sa reprezentacijom i nacijom jednostavno ne trguje. Bio je to ujedno i signal za Zorana Terzića, koji je od 2002. (pre)uspešan selektor Srbije, da sa svega 18 godina tek punoletnoj Tijani obezbedi mesto startnog korektora. Simpatična, prirodna i neposredna, Boškovićeva je naprečac pobrala simpatije drugarica iz reprezentacije sa kojima je za četiri godine osvojila bukvalno sve, osim zlata na Olimpijskim igrama.

Tijana ima stariju sestru Dajanu, koja nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao i mlađeg brata Vuka. Otac LJupko nekada je bio aktivni fudbaler, dok se majka Vesna nije profesionalno bavila sportom. Ona je prošle godine dobila diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine. „Vlasnica“ je brojnih individualnih priznanja, a sa turskim klubom Edžzadžibašijem svake godine konkuriše za titule na svim frontovima. Rođena je 8. marta 1997. u Trebinju.