Foto: FoNet Aleksandar Barda

Deluje logično da su oni koji su njoj zabranili da iznese stav, sada doveli nekog čiji su rad i vrednosti njima bliži. To se naprosto moglo očekivati ako se uzme u obzir da su političari iz Saveza za Srbiju, čiji su deo i Dveri, a Dimitrijević pravi primer dverjanina, „pokorili“ protestne govornice po gradovima Srbije.

Na vest da će Dimitrijević govoriti odmah su se na društvenim mrežama podigli glasovi protiv, koji su ukazivali na njegove sporne stavove protiv vakcinacije i LGBT osoba, poput toga da je vakcinacija u Srbiji obavezna „zbog naredaba iz svetskih centara moći“ ili pak da od „posledica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom svake godine 36.000 ljudi oboli od raka“. Dimitrijević je napisao tekst „U odbranu prirode porodice“ povodom kojeg se oglasila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti s mišljenjem da je povredio Zakon o zabrani diskriminacije. Izrečena mu je preporuka da uputi „javno izvinjenje osobama drugačije seksualne orijentacije, da se ubuduće suzdrži od diskriminišućih izjava i da u roku od 30 dana obavesti poverenika o sprovođenju ove preporuke“. On je to odbio pravdajući se da je reč o stavu „pravoslavnog vernika“. Stranka moderne Srbije tražila je, uoči subotnjeg protesta, od organizatora da se ograde od izbora govornika, ali se to nije dogodilo.

Dimitrijević je rođen 1969. u Čačku. Diplomirao je na grupi za srpski jezik i književnost sa opštom književnošću Filološkog Fakulteta u Beogradu. Od 1991. aktivno je uključen u rad Pravoslavne misionarske škole pri Hramu Sveti Aleksandar Nevski i Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije Beogradske. Jedno vreme je radio i kao veroučitelj u Čačku, pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg, odakle je 13. februara 2008. smenjen. Autor je i priređivač knjiga i zbornika među kojima su „Pravoslavlje i sekte 1-7“, „Hari Poter i lov na dečije duše“, „Izbavi nas od lukavoga – Pravoslavlje i magija“, „Rečnik Srbofilije“, „Školokaust u Srbiji“, „Svetosavlje i srbocid“, „Homiterna i gejstapo“, „Tamničari duša“, „Ako nema Boga, sve je dozvoljeno“.

Povezani tekstovi