Vladimir Kara-Murza: Vulin ga tuži, Putin mu sudi 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ministru policije i predsedniku Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu obračuni sa srpskom opozicijom izgleda su dosadili, pa je odlučio da se odmeri i sa opozicionarima iz jedne od najmoćnijih zemalja sveta – Rusije.

Nakon što je Vladimir Kara-Murza, ruski opozicionar, u razgovoru za dnevne novine Nova naveo da je Vulin u maju prošle godine predao transkripte razgovora sa sastanaka u Beogradu moskovskim zvaničnicima, dodavši da su on i njegove kolege bile pod konstantnom pratnjom tokom boravka u glavnom gradu Srbije, oglasio se i ministar MUP-a.

U svom prepoznatljivom stilu, u saopštenju koje je prenelo ministarstvo, Vulin je poručio da „svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“.

– Ne znam u koju kategoriju spada ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, ali znam da je lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima, gde god da budem mogao da ga tužbom izvedem pred lice pravde i dovedem poznavanju istine – istakao je ministar.

A ko je ruski opozicionar koji je uznemirio ovdašnjeg „prvog policajca“? Prema navodima Nova.rs, Vladimir Vladimirovič Kara-Murza je istaknuti ruski opozicioni političar i štićenik Borisa Njemcova. On je potpredsednik Otvorene Rusije, nevladine organizacije koju je osnovao ruski biznismen i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, a koja promoviše civilno društvo i demokratiju u Rusiji. U Koordinacioni savet ruske opozicije izabran je 2012. godine, a bio je zamenik lidera Partije narodne slobode od 2015. do 2016. godine.

Kao dete iz novinarske porodice i Kara-Murza je već sa 16 godina otpočeo karijeru u medijima. Prvobitno je radio kao dopisnik iz Londona za niz ruskih medija, a 2002. godine je postao glavni urednik londonske finansijske publikacije „Rašan investment rivju“.

U političke vode uplovio je davne 1999. godine, kada je postao član stranke Demokratski izbor Rusije, da bi ubrzo preuzeo funkciju savetnika opozicionog lidera Borisa Njemcova. Već 22 godine kritikuje vlast Vladimira Putina i bori se protiv njegovog režima u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.