Foto: sps.rs

Izabran je za predsednika Izvršnog odbora SPS, na najvažniju operativnu funkciju u stranci. Ta vest za većinu socijalista nije iznenađenje, jer se poslednjih godinu dana, od odlaska bivše predsednice IO SPS Dijane Vukomanović, uveliko šuškalo da Dačić to mesto čuva baš za svog kuma.

I sam Zagrađanin pre izvesnog vremena najavio je da namerava da se kandiduje za neko od važnijih mesta u stranci. „Ukoliko dobijem podršku baze, a verujem da hoću, sigurno ću se kandidovati za neku visoku poziciju u stranci. Da li će to biti mesto potpredsednika, člana Predsedništva ili nešto drugo, još ne znam. U svakom slučaju, ne izlazim na crtu kumu Ivici, koji je zreo političar, on je broj jedan, tako da je svaka druga kandidatura za predsednika stranke gubljenje vreme“, kaže Zagrađanin.

Uprkos zvaničnom odsustvovanju iz vrha partije, uticaj Zagrađanina nikada nije prestajao. „Vladimir zapravo nikada nije ni odlazio iz stranke, on je uvek bio tu. Sada se samo zvanično vratio i ponovo počeo da „vedri i oblači u stranci“ – kažu socijalisti. Ovaj diplomirani pravnik i rođeni Novobeograđanin čovek je od velikog poverenje lidera SPS-a i njegov glavni savetnik o programskoj i kadrovskoj strukturi. On je i jedan od pokretača ideje da socijalisti moraju da se reformišu, da dobiju nove simbole i krenu još jače napred.

U partiji je svojevremeno bio zadužen za „namicanje“ para, naročito posle 5. oktobra 2000, kada je SPS zapao u tešku finansijsku situaciju. Proslavio se i „legalističkim“ upadom u tadašnji Radio B92, koji je kao predsednik Omladinskog saveta Beograda preuzeo sa svojim pajtašima Aleksandrom Nikačevićem i Nemanjom Đorđevićem. Osvajanje i upravljanje „devedesetdvojkom“ bio je jedini medijski istup angažovanog člana podmlatka SPS-a, koji, ipak, nikada nije predstavljao prvi ešalon ove partije, a pogotovo nije bio ljubimac porodice Milošević. Osim što porodica Milošević nije gajila simpatije prema Zagrađaninu, i veći broj njegovih stranačkih kolega nije imao neko visoko mišljenje o njemu, naročito nakon afere „kofer“ – uhapšen 11. januara 2006. u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. Policija je upala 15 minuta nakon što je Dačić napustio stan i zatekla kofer sa 100.000 evra. Simić i Zagrađanin su u međuvremenu oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok, rekavši da je stan napustio nakon poziva tadašnjeg generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova. Proteklih godina Zagrađanin je vešto izbegavao da se eksponira i o njegovom delovanju ima malo dostupnih podataka. Zna se da je rođen 1968. i da je diplomirani pravnik.