Foto: Fonet/Medija centar

Njegova prva javna poruka pre očekivanog izbora, jeste da će se zalagati da se ovaj sindikat izbori da se svakom radniku obezbede pristojni uslovi za rad i život.

– Borićemo se da rad u Srbiji bude solidno plaćen, ugovoren i bezbedan, kazao je Stojiljković uoči 8. kongresa UGS „Nezavisnost“, na kome je izabrano novo rukovodstvo i nakon koga će četvrt veka pod rukovodstvom Branislava Čanka otići u istoriju, koja je, po Stojiljkoviću bila slavna i veoma bitna u aktivnoj borbi protiv režima Slobodana Miloševića i za radnička prava.

Da li će ova borba biti i dalje plodotvorna zavisi, verovatno i od onog što je Stojiljković naznačio kao neke od prioriteta – proteste, štrajkove i sva zakonom dozvoljena sindikalna sredstava. Međutim, u tom poslu, najviše će imati problema u nastojanjima da animira članstvo, koje se prilično osulo, tvrde oni koji poznaju sindikalnu scenu, a vetar u leđa mogla bi mu biti dalja saradnja sa Samostalnim sindikatom, ali i sa drugim sindikatima, koji su uglavnom ponikli iz ove dve centrale, ali nisu baš u prijateljskim odnosima sa njima. Ti sindikati najviše su kivni na to što su samostalci i Nezavisnost godinama u foteljama Socijalno-ekonomskog saveta, odnosno što je jedino njima priznata reprezentativnost, a to, kritikuju drugi sindikati, donosi privilegije njihovim čelnicima.

Profesor Stojiljković je, valjda i zbog takvih ranijih kritika, odmah nakon obznanjivanja svoje nove funkcije podneo ostavku u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije.

– Ne želim ni sebe ni njih da dovodim u neke neugodne situacije. Protivnik sam kumuliranja funkcija, pa se u skladu sa tim ponašam i u ovoj situaciji, rekao je on povodom ove ostavke.

Zoran Stojiljković predaje političku sociologiju i političku sociologiju suvremenog društva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Tamo su ga studenti, po kvalitetu predavanja i rada sa njima, ocenili visokom ocenom – 4,11. Autor je brojnih radova i nekoliko knjiga, kao što su „Rečnik demokratije“, „Partijski sistem Srbije“, „Konflikt i/ili dijalog“, „Srbija u lavirintima tranzicije“ i „Država i korupcija“ „Uloga sindikata u tranziciji“.

Rođen je 1953. godine u Požegi. Završio je gimnaziju, fakultet, magistrirao je i doktorirao na beogradskoj opštini Voždovac, gde i danas i živi i radi. Bio je i student prodekan na FPN-u, a doktorirao je sa disertacijom „Partije i partijski sistemi u SR Jugoslaviji“. Oženjen je Jelenom i ima ćerke Anu i Emiliju.