Nedelja

Vamik D. Volkan: Bez žalovanja nema istinskog oprosta

Prava knjiga u pravo vreme! Tim je rečima dočekano delo Vamika D. Volkana Imigranti i izbeglice. Traume, dugotrajno žalovanje, predrasude i psihologija granice kad se pojavilo 2017. u Londonu.

Okovi palanačkog duha

Petak, 5. oktobar
Šta je sloboda i zašto moramo iznova da je osvajamo?

Most Radija Slobodna Evropa

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je zašto prošlost toliko opterećuje srpsko-hrvatske odnose. Sagovornici su bili LJubinka Trgovčević, istoričaraka iz Beograda, i Tvrtko Jakovina, istoričar iz Zagreba.

Strip zvanično i dalje potcenjen

Osamnaesto izdanje Strip Pressinga, koji se nedavno pojavilo uz jubilarni, 80. broj niškog časopisa Pressing, iako sadrži iste rubrike i istu koncepciju kao i sva prethodna, veoma je drugačije od njih – a retko ko će biti srećan zbog toga.

Nesvakidašnje lepa knjiga

Roman Zovi me svojim imenom Andrea Asimana, koji se nedavno pojavio u izdanju Štrika, „nesvakidašnje lepa knjiga“ (NJujork tajms), ljubavna je priča između dvojice muškaraca koja je pravi izazov i za literarnu i za filmsku publiku.

O intimnoj drami orijentalnih žena

Roman Teretana egipatske autorke Mej Halid, koji je proglašen za najbolji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2016, nedavno je objavila zrenjaninska Agora u prevodu Dragane Đorđević.

O propasti druge Jugoslavije

Posle uspeha sa srpskim izdanjem, roman prvenac Sofije Kordić Hipofiza u egzilu upravo je objavljen na češkom jeziku.

Čovjek iz nepostojeće zemlje

Prošlost je vjerojatno kao i svakom piscu pitanje svih pitanja, prva i istinska opsesija. Nije slučajno. Proust je od sjećanja izmislio vlastiti književni žanr i pravac.

Prvi rusinista

Pesnik, romansijer, esejist i filolog Julijan Tamaš (1950 – u penziji od 2015) prvi je doktor rusinistike u svetu, osnivač i, sa manjim prekidima, šef jedinstvene u svetu Katedre i Odseka za rusinistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.