Nedelja

Kosovo pod srpskom vlašću

Država je posle oslobođenja počela da upravlja tim krajevima (Kosova i Makedonija, prim. ur.) bez ikakvog plana, a preko organa nesposobnih. Što je danas bilo slobodno sutra je već zabranjeno i kažnjivo; što je danas bilo zabranjeno, sutra je bilo slobodno.

Goli otok – drugo poluvreme

Došao je dan najvećeg iznenađenja za sve. Na dnevniku saznamo da u Beograd dolazi sovjetska državna i partijska delegacija, na čelu sa Nikitom Hruščovim (maj 1955. prim. ur.)

Ratna šteta

Aleksandar Vučić ličio je ove nedelje u Zagrebu na onog rođaka kojega svako od nas valjda ima: pozivaš ga na porodična okupljanja a najradije ne bi, jer vrlo dobro znaš da će popiti najviše, da će držati banku za stolom, da će zapodenuti – neizostavno – nekakvu kavgu, da će, rečju, praviti cirkus. Nešto tako desilo se Kolindi Grabar Kitarović.

Za ljubitelje skandinavskog krimića

Kada devetogodišnja Ida na svom novom biciklu ode u grad i nikad se više ne vrati, sumnja pada na Emila Johanesa, čudnog, povučenog, usamljenog čoveka.

Sadašnja Makedonija

Petak, 9. februar
Jutro je maglovito, vazduh u Skoplju među najzagađenijim u svetu. Tako je praktično cele zime.

Sprega vlasti i ekstremista

Omer Karabeg: Zašto vlast u Srbije toleriše neofašističke organizacije razgovaraju Duško Radosavljević, politikolog iz Novog Sada i predsednik Saveza antifašista Vojvodine, i Srđan Milošević, istoričar iz Beograda.

Dva hroničara starog Beograda

Kako je bilo živeti u nekadašnjem Beogradu? Kakvi su bili ljudi, svakodnevica, ljubav i moda?

Sveže i nakon šest decenija

Nova knjiga Luise Valensuele, njen prvi roman „Moraš da se smekšaš“ (1966), nedavno se pojavio u izdanju zrenjaninske „Agore“.

Jedini čovek koji se rukovao sa Principom i Hitlerom

U Biblioteci „Svedoci epohe“ Službeni glasnik objavio je i nedavno predstavio novu knjigu profesora germanistike na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta Dušana Glišovića „Ivo Andrić – Istorija i politika“.