U svojim člancima, javnim izlaganjima i prepisci, Čomski se bavi nekim ključnim političkim i društvenim problemima (poput važnosti međunarodnog prava u današnjoj politici, medijskih manipulacija i ekonomske krize kao sredstava političke kontrole) koji pogađaju i region i međunarodnu zajednicu.

Knjiga „Jugoslavija – mir, rat i raspad“ (Samizdat B92″, 2018), koju je priredio Davor DŽalto, a tekstove s engleskog prevela Tanja Milosavljević, predstavlja sveobuhvatni pregled takoreći svih tekstova i javnih izlaganja Noama Čomskog fokusiranih na područje bivše Jugoslavije, od 1970-ih godina do danas.

Zahvaljujući člancima i intervjuima, ova zbirka eseja je prava riznica materijala koji se prvi put pojavljuju sabrani u knjizi, zajedno s razmišljanjima o događajima dvadeset pet godina posle zvaničnog kraja komunističke Jugoslavije i početka rata u Bosni.

„Čomski je globalni fenomen… moguće je da je on planetarno najčitaniji američki glas na temu međunarodne politike“, konstatuju u „NJujork tajms buk rivjuu“. Noam Čomski profesor je emeritus na „Odseku za lingvistiku i filozofiju Masačusetskog instituta za tehnologiju“ („MIT“).

NJegov rad u oblasti savremene lingvistike smatra se revolucionarnim. Čomski je i jedan od vodećih kritičara spoljne politike SAD. Objavio je brojne značajne knjige, članke i eseje na temu globalne politike, istorije i lingvistike. Među njegovim najnovijim knjigama su „Ko vlada svetom“ i „Snovi i nadanja“.