Istorija Bosne, Evrope i sveta 1

Roman JAGMA je autobiografsko delo Senahida Nezirovića.

Jagma, u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske, živopisno i uverljivo govori o autorovom teškom detinjstvu, odrastanju i školovanju.

Kroz roman i život jedne porodice, međutim, vide se i šira dešavanja.

„Istorija Bosne, istorija Evrope i sveta nije ništa drugo nego istorija Jagme, otimanja, grabljenja i pljačkanja“, kaže autor.

Radnja romana se dešava 1970-ih i 19870-ih godina, prvo u malom mestu u severnoj Bosni – Lukavcu, zatim Tuzli i Sarajevu.

Čitalac detaljno prati rađanje autorove ljubavi prema knjizi, kroz osnovnu i srednju školu i naklonost prema srpskom jeziku i literaturi.

Kao srednjoškolac Nezirović dobija Kočićevu nagradu, i to predstavlja prekretnicu u njegovom životu.

Ta nagrada mu otvara mnoga vrata i autor se kao mlad opredeljuje za književnost.

„Na mene su presudan uticaj izvršili Ivo Andrić, Meša Selimović, Branko Miljković, Živodrag Živković, Desanka Maksimović i Milovan Danojlić. Zato i pišem ekavicu i ćirilicom“, ističe Senahid Nezirović.

U Jagmi se vidi kako se društvo tog doba odlično brinulo o mladim piscima i kako su podsticani na dalji još uspešniji rad.

Verno je predstavljeno to humanističko doba, ali ima komičnih, kao i tragičnih momenata.

Jedno od tih događanja, koje autor verno beleži, jeste i rat 1990-ih godina i gubitak mnogih nedužnih života.

Za autora najpotresnije je stradanje njegovog profesora i razrednog starešine iz srednje škole dr Špire Matijevića, jednog od najuglednijih profesora srpskohrvatskog jezika u Lukavcu i Tuzli, a bavio se i književnošću.

Bio je omiljen i poštovan.

Ubijen je u Tuzli na kućnom pragu.

Njegovo ubistvo ostavilo je trajan pečat na pisca Nezirovića.

„Zašto su najgori učenici ubijali svoje profesore“, pita se autor, dodajući da su „kao vrhunski intelektualci, antifašisti i humanisti, smetali nekome.

Moj profesor Špiro Matijević bio je anđeo u ljudskom obliku.

U Tuzli postoji spomenik dr Martinu Luteru Kingu, ali ne i prof. dr Špiri Matijeviću“, ističe autor, koji je osnovao i NVO Dr Špiro Matijević u Lukavcu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.