O jednoj protekloj epohi i nestaloj zemlji 1

Postupkom smenjivanja naratora prati periode formiranja svojih junaka, i melanholično i duhovito, autorka dočarava sva uzbuđenja i radosti, često i nevesele ishode i mladalačke muke koji prate odrastanje Senke, Milice i Paška, u ono doba detinjstva i prvih ljubavi kada se bude nepoznate strasti, zanosi, opažanja sveta oko sebe i sebe u svetu.

LJubica Arsić otkrila je čitaocu kako je nastala knjiga Četiri kiše. “Poželela sam jednog jutra da s moje terase, koja gleda na gradske krovove, vidim more i onu široku sjajnu prugu koja treperi po površini, da sa stene skočim u modru vodu i da proučavam dno sa kamenjem i školjkama. Zajedno sa mojim junacima i ja rastem u jednom letu kada se svet činio jasan, a njegova lepa zagonetka lako razrešiva i prihvatljiva.

Pisanje o njoj je svojevrsno otkrivanje zanosa koje će nam pomoći da iznova zaronimo u taj prostor sreće koji morem, suncem, belucima na jednoj plaži prepunoj lenjih kupača predstavlja utočište i snagu kad krenu kiše”, otkriva LJubica Arsić čitaocima kako je nastala knjiga Četiri kiše.