Poslovno udruženje IKT klastera zasad broji 26 članova iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, koji zapošljavaju 1.500 ljudi, a ukupan promet u prošloj godini iznosio je 26 miliona evra.

Hans Ulrih Zudbek objasnio je da je Nemačka organizacija za tehničku podršku prepoznala značaj ovog udruženja, koje ima za cilj da okupi sva preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama i da tako zajedno nastupaju na inotržištu, jer budućnost upravo i leži u ovom sektoru.

– Vojvođanski IKT klaster je veoma važno udruženje – naglasio je prof. dr Vojin Šenk uz objašnjenje da ono u našem regionu ne može da dosegne toliko visok nivo razvijenosti, kao u mnogobrojnim drugim državama, gde je i broj korisnika, odnosno stanovnika mnogo veći. – Ipak, i ovo što se postiglo je puno, jer 58 kompanija i promet od 35.99 miliona evra je možda za jednu Nemačku malo, ali za Vojvodinu nije. Zato ćemo mi kao stručno-naučni kadar nastaviti sa radom, jer očekujemo da ovaj promet do kraja ove godine bude 20 odsto veći. Veoma je važno naglasiti da je pakovanje znanja u softvere upravo ono što nama nedostaje u razvoju privrede, industrijske proizvodnje i poljoprivrede, kao agrarne regije, i zato je ovo samo početak jednog velikog posla, koji je pred svima nama – rekao je, između ostalog, prof. dr Šenk.

Direktor Milan Šolaja za Plave strane objašnjava da je nastanak Vojvođanskog IKT klastera svakako dobra vest, jer smo dobili jednu instituciju kojoj je primarni zadatak da radi na unapređenju i razvoju sektora informacionih i komunikacionih tehnologija.

– Možemo slobodno reći da se radi o sektoru budućnosti koji ima velike potencijale da doprinese privrednom rastu i zapošljavanju. Naše udruženje nije elitističkog tipa i želimo u svojim redovima da imamo ne samo preduzeća iz sektora, nego i preduzeća koja jesu ili su potencijalni korisnici IKT proizvoda i usluga, kao i svih organizacija i institucija koje mogu i žele da daju doprinos ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva. Fakultet tehničkih nauka, Regionalna razvojna agencija Alma Mons, Fond za podršku investicija u Vojvodini i Centar za razvoj klastera jesu četiri počasna člana udruženja, a naša vizija je da od Vojvodine načinimo regionalnog lidera u IKT sektoru. Sigurni smo da potencijal za to postoji i želimo da zajedno sa drugim organizacijama istrajemo na ostvarivanju te vizije.

Ponjegovim rečima, od osnivačke skupštine rađeno je na uspostavljanju kontakata i saradnje sa drugim institucijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu i rezultati tih aktivnosti su zasad veoma ohrabrujući.

– Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GTZ od početka snažno podržava naše udruženje, uključujući održavanje ovog skupa. Obe strane su zadovoljne dosadašnjom saradnjom i sa ovom organizacijom su u toku dogovori o dugoročnoj saradnji u godinama koje su pred nama. Naišli smo na otvorena vrata i kod USAID, koji će za početak omogućiti prisustvo klastera na IT sajmu u Štutgartu krajem ovog meseca. Uspostavljena je saradnja i sa IKT klasterom iz Segedina i za par nedelja ćemo biti prisutni na događaju koji će okupiti IT preduzeća i udruženja iz Mađarske, Rumunije i Srbije. Pokrajinsku vladu vidimo kao možda i najvažnijeg partnera. Već je u toku realizacija istraživačkog projekta koji će pomoći u početnoj fazi našeg razvoja, a za koji je sredstva obezbedio pokrajinski Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj – istakao je Šolaja.

Udruženje veliku pažnju posvećuje i aktivnostima koje su vezane za istraživanje i razvoj, odnosno plasman rezultata istraživačkih i razvojnih institucija na tržištu. Milan Šolaja izdvaja primer Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na kome je upravo kroz takav proces nastao niz uspešnih IKT kompanija.

PAJTIĆ: Najbitniji je povratak naših mladih stručnjaka

Predsednik Pajtić je u svom obraćanju članovima udruženja naglasio da podizanjem znanja na viši nivo čine ovaj klaster i njegov program kvalitetnijim. „Mi smo dokazali da smo tu da vam pomognemo, jer smo preko Fakulteta tehničkih nauka otvorili više od 50 preduzeća iz ove oblasti i time smo uspeli u nameri da postanemo lideri u ovom poslu, jer su neka od tih preduzeća uspešna i u globalnom smislu. Posebno je važan, kod udruživanja ovih preduzeća, povratak naših mladih naučnika i stručnjaka, kojih je puna Evropa i Amerika, a svi oni su otišli još pre dvadeset godina i to je pogubno za jednu državu, jer je to kadrovski i nacionalni deficit ljudi. Zbog toga Pokrajinska vlada snažno finansijski i logistički podržava ovaj program“, rekao je predsednik Pajtić i dodao da će i ubuduće sve aktivnosti podržavati zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj i u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka. „Siguran sam da će to doneti dobre rezultate, jer već danas imamo razgovor o poslovnoj saradnji sa jednom od multinacionalnih kompanija iz ove oblasti, koja želi da zaposli stotine inženjera i to je impuls koji govori da će Vojvodina biti regionalni lider iz ove oblasti i zato je na vama da i dalje radite na razvoju naše regije, a na nama je da vam u tome dajemo jaku podršku“, rekao je na kraju predsednik Pajtić.