U razgovoru sa čitaocima on je govorio o romanu o Tesli, ali i i o svom novom delu Sunce ovog dana: pismo Andriću. Prevoditeljica Đurđa Strsoglavec pitala je autora o odnosu biografije i romana, o življenju u dve kulture i o odnosu prema humoru u njegovom delu. Neki od komentara slovenačkih čitalaca na kraju večeri pokrenula su pitanje uticaja tradicije beogradskog nadrealizma u Pištalovom delu.

Roman Tesla, portret među maskama u Srbiji je ostvario nezabeležen uspeh – nakon Ninove nagrade i priznanja Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već niz godina jedna je od najprodavanijih knjiga na ovdašnjem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Preveden je na engleski, makedonski, slovački, mađarski, ruski, rumunski, češki, slovenački, španski, bugarski, a nedavno i turski jezik. Objavljen je i kao zvučna knjiga i na srpskom i na engleskom. Srpsko zvučno izdanje pročitao je glumac Petar Božović.

Vladimir Pištalo (1960) jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pripovedača. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Noći i Kraj veka, zbirke priča Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta“ i romani Milenijum u Beogradu i Tesla, portret među maskama, za koji je dobio Ninovu nagradu. Nedavno je izašao njegov novi roman Sunce ovog dana: pismo Andriću“. Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – Aleksandride“, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto Malteze. Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na univerzitetu u Vusteru (Masačusets).