Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnog sindikata, rekao je na Trgu Nikole Pašića da je protestni skup poslednje upozorenje i poruka Vladi da spreči kolaps Srbije i ocenio da su njeni potezi pogrešni, spori i nedovoljni.

Orbović je zatražio da se teret ekonomske krize „prebaci na pleća najbogatijih, a ne na pleća siromašnih i srednje klase“, da se preispitaju dosadašnje privatizacije i sankcionišu odgovorni za propuste koji su omogućili pojedincima da kupe na desetine preduzeća, što je ostavilo teške socijalne posledice.

– Jedini argumenti koje poslodavci i vlast razumeju jesu sindikalna snaga, naša masovnost i solidarnost – poručio je Ljubisav Orbović i dodao da se centrale nekih sindikata nisu odazvale pozivu na protest i da su zaboravile da samo jedinstveni mogu biti jači.

Tokom jučerašnje protestne šetnje gradskim ulicama, na čelu kolone predstavnici sindikata nosili su transparent sa porukom Vladi Srbije: „Kad ne ide nabolje – izvolite napolje“, dok su se među učesnicima skupa mogli videti i transparenti s natpisima „Gladni smo“ i „Pljačkaška privatizacija“, a mogli su se čuti i povici „Lopovi, lopovi“ i „Dole Vlada“.

Protest je prošao bez incidenata, a u Beogradu je zbog sindikalnog protesta zatvoreno za saobraćaj deset centralnih gradskih ulica.

BRANISLAV ČANAK: Poziv na protest je uvredljiv

Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost, kaže za Danas da „protest nije proslava koju organizuje Savez samostalnih sindikata, pa da očekuju da će neko da se odazove njihovom pozivu, već se ovakve stvari organizuju zajedno“.

– Njihov poziv je veoma uvredljiv, oni ne sarađuju s nama u Socijalno-ekonomskom savetu, nikada nismo nastupali zajedni i nemamo nameru da učestvujemo u ovakvim protestima koji ne daju nikakve rezultate. Naši članovi očekuju neko konkretno rešenje. Šetnja radi šetnje je besmislena, ali izgleda da njihovi članovi nemaju ništa protiv da uludo šetaju, naglašava Čanak.

RANKA SAVIĆ: Ne želimo da učestvujemo u greškama

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, navodi slične razloge zašto ta organizacija nije učestvovala na protestu.

– Nismo učestvovali jer pre svega nisu rešeni odnosi među sindikatima, ali važniji razlog je taj što ovaj protest nije imao jasno definisane zahteve i ciljeve. Nemamo prava na greške i više ne želimo da učestvujemo u greškama – naglašava Savićeva. Međutim, ona optužuje Branislava Čanka da krivicu za sve teškoće u sindikalnom organizovanju svaljuje na radnike i pita se šta je on onda radio proteklih 20 godina, ako nije uspeo da izgradi svest radnika. Savićeva navodi da je Prvi maj prilika da se upute kritike i sindikatu.