Foto: www.mc.rs

Ukorak s tim, u saradnji sa Evropskom federacijom novinara (EFJ) nastavljaju se i pripreme posete delegacije EFJ, Međunarodnog pres instituta (IPI) i Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO) koja u će boraviti u Beogradu 18. i 19. januara. Kako je sredinom oktobra 2017. najavljeno iz centrale EFJ u Briselu, cilj je da se u Srbiju pošalje međunarodna misija kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina.“Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji“, izjavio je tim povodom predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

EFJ je najveća evropska novinarska organizacija koja zastupa više od 320.000 novinara učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

Danas su NUNS i NDNV zajednički javno ocenili da tužba ministra Nenada Popovića protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Krik predstavlja „zastrašivanje sa pozicije moći“ sa ciljem da novinari i urednici tog portala odustanu od daljeg istraživanja poslova tog „kontroverznog biznismena i visokog državnog funkcionera“.

subota 13. januar

Jutros je preminuo Zoran Jeličić, novinar i urednik. Karijeru počeo u redakciji Ekonomske Politike, nastavio u NIN-u da bi 1990, kada se redakcija našla na udaru Miloševićevih jurišnika, zajedno sa grupom kolega osnovao nedeljnik Vreme, kao prvi glavni urednik. Kasnije je bio i direktor NUNS-ovog Medija centra. NJegov prijatelj i kolega Mita Boarov u oproštajnom tekstu u Novom magazinu napisao je da je „smrću Zorana Jeličića naša stara novinarska družina izgubila je još jednog od sve ređih ‘novinarskih hrastova’ koji su javno mišljenje čuvali od neznalica i političkih šićardžija“.

Slava i hvala briljantnom kolegi Zoranu Jeličiću.

nedelja 14. januar

Od jutra do večeri telefonski razgovori o Zoranu Jeličiću, zovu članovi NUNS-a i raspituju se za komemoraciju i sahranu. Moja ćerka Anja pita – ko je on bio, nije čula za njega. Odgovaram: „Davno pre nego si se rodila, Jeličić je bio jedan od najpoznatijih ekonomskih novinara – diljem Jugoslavije. Sjajan komentator, zagovornik liberalne ekonomije i slobodnog tržišta, tada jeretičkih ideja. Povukao se iz novinarstva negde kada si ti počela da učiš prva slova“.

Generalni direktor RTS Bujošević objašnjava FoNetu da u dopisu koji je dobio od Programskog saveta RTS ne piše da se stopira emitovanje serije „Nemanjići“, već da je to tumačenje predsednika Programskog saveta Milivoja Pavlovića. Bujošević podseća da je autonomija i nezavisnost uređivačke politike javnih medijskih servisa garantovana zakonom. E baš će biti interesantno videti ko će na kraju seiriti zbog spora o seriji – „nezavisni“ Bujošević ili „samovoljni“ Pavlović, onomad jedan od omiljenih ministara Slobodana Miloševića.

ponedeljak 15. januar

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) saopštila je odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Medijske strategije zbog toga što su svi razlozi za napuštanje RG i dalje na snazi. Pre svega, ta udruženja „ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja i pojedinaca“. Udruženja su podsetila da je prethodnog dana ministar Vukosavljević izjavio da je 90 odsto strategije već dovršeno, pa ne bi da mu budu fikus u RG. Par dana ranije, državni sekretar Aleksandar Gajović gostujući na TV N1 demonstrirao je bahatost i osionost ponižavajući novinarska i medijska udruženja, ali i nezavidno nepoznavanje zakona. Jedan od njegovih bisera je tvrdnja da Ministarstvo u kojem prima platu nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou!!!. Valjda je Gajevića inspirisalo ponašanje lokalnih SNS vlasti koje budžetskim novcem namenjenim javnom interesu u informisanju raspolažu kao alajbegovom slamom.

utorak 16. januar

Jutrom je odjeknula jeziva vest – ubijen Oliver Ivanović. I ekspresno počinju političke manipulacije: Akt terorizma… Zna se kome je ubistvo u interesu… Napad na srpski narod…. Utrkuju se političari, analitičari, novinari i ine sveznalice u „otkrivanju“ motiva zločina. Mnogi od njih zaboraviše kako su pre samo par meseci u kampanji za lokalne izbore na Kosovu Ivanovića proglašavali za otpadnika i razbijača srpskog jedinstva, te da je svaki izborni glas za njega uperen protiv srpskog naroda. Oni koji su mu najgorim optužbama crtali metu na čelu sada kažu da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja napad na ceo srpski narod.

Objavljen izveštaj organizacije Fridom haus za 2017. godinu: „Srbija jedina od zemalja regiona beleži silazni trend (minus tri), zahvaljujući daljoj konsolidaciji vlasti predsednika Aleksandra Vučića, uključujući netransparentne metode finansiranja partije, politizaciju sprovođenja zakona i pokušaje da se finansijskim istragama i klevetama u medijima bliskim vlasti podriju kritički nastrojeni novinari“. FH ukazuje i na ubrzani pad političkih prava i građanskih sloboda u SAD. Ne poredi se Vučić slučajno s Trampom.

Zatražih pomoć gospodina Gugla i dobih je: U izveštaju Reportera bez granica za 2016. Srbija pala za sedam mesta. Izveštaj Reportera za 2017. se tek očekuje a lično se ne bih kladio da će ocena biti bolja. Pre ću s Jelkom, Banetom i Stošketom popiti pivo u Maloj Slaviji.

sreda 17. januar

„Mislim da energija još postoji, ali mi smo kao ona žaba koju polako kuvaju – bojim se da javnost, da građani polako pristaju na ono što znači otimanje njihove imovine. NJima je otet medijski javni servis Radio-televizija Vojvodine“, kaže Slobodan Arežina, smenjeni programski direktor RTV Vojvodine kome je sud dao za pravo i naložio RTV da ga vrati na radno mesto. Ključni povod za intervju u Novom magazinu nije sama presuda već odluka rukovodstva RTV da u tom javnom medijskom servisu postoje dva direktora. Nije reč o dvovlašću već o suludom inatu svemoćnog rukovodstva koje ne želi da Arežina obavlja svoj posao. Zalud je pokušao da im objasni „da ne mogu dva vozača da upravljaju autobusom, jedan da kontroliše volan, drugi menjač“. Rukovodstvo RTV je neumoljivo. Valjda se ne voze autobusom.

 četvrtak 18. januar

Zajednička delegacija EFJ, IPI i SEEMO od jutros na odvojenim sastancima razgovara sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja i državnim dužnosnicima. Mogens Bliher Bjeregard, predsednik EFJ, Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO i Skot Grifin, zamenik direktora IPI imaju gust program ali pre svega težak zadatak. Treba nakon današnjih i sutrašnjih razgovora da na kraju daju dijagnozu – kakvog je zdravlja sloboda informisanja na brdovitom Balkanu? Neće se sresti sa premijerkom Anom Brnabić koja nije mogla da u ih smesti u svoj prebukirani radni kalendar. Ali, sutra ujutro će ih ugostiti predsednik Aleksandar Vučić, alfa i omega svih tema naše svekolike svakidašnjice. Svebrižni i neumorni državnik ne libi se nijednog izazova – od privrede do socijalne politike. Nema nadležnosti koja nije u njegovoj nadležnosti. To što Ustav ili zakoni propisuju resore Vlade, ministarstava ili pravosuđa nisu prepreka za neumornog šefa.

petak 19. januar

Bjeregard, Vujović i Grifin današnji serijal razgovora započinju kod predsednika Republike. Govoreći o stanju medija u Srbiji na TV N1 u jutarnjem Novom danu predsednik EFJ Bjeregord naglasio je da predsednik Vučića mora promeniti retoriku i stav prema slobodnim medijima: optužbu da su strani plaćenici treba da zameni javna i jasna podrška.

O konačnim utiscima, ocenama i stavovima delegacije EFJ- IPI-SEEMO čitajte u današnjem dnevnom izdanju Danasa.

Autor je generalni sekretar NUNS-a