U svetu je odavno postao običaj da se u vremenu Nove godine i Božića organizuju razne šahovske aktivnosti počevši od raznih glasanja za šahistu godine do mnogih međunarodnih Božićnih turnira i drugih takmičenja.
Kod nas je, na primer, Šahovski savez Beograda proglasio Bojana Vukčevića za najuspešnijeg šahistu u 2006. godini ( a omladinku Mariju Rakić u ženskoj konkurenciji ) FIDE je objavila novu rejting listu, a na zvaničnoj domaćoj listi prvo mesto zauzima VM Igor Miladinović sa 2607 poena, dok se na ženskoj listi na prvom mestu nalazi Nataša Bojković sa 2397 poena.
Počeo je i Božićni raspust pa je to iskorišćeno za šahovsku aktivnost među mladima. Šahovski Savez Beograda je svako pre podne otvorio svoje prostorije za obuku mladih šahista. U Nišu je otvoren „Dečji Božićni turnir“ 11. po redu, a šah klub „Vodovod“ iz Beograda ni ovoga puta neće propustiti da organizuje tradicionalni Božićni brzopotezni turnir na kome obično

učestvuje preko stotinu igrača.
Od kako je elektronska pošta ušla u modu broj božićnih razglednica-čestitki znatno je opao, ali je među sastavljačima šahovskih problema i studija i dalje popularno sastavljanje „šahovskih slikovnica“ gde je raspored figura takav da oblikuje neku sliku ili slovo, a ništa nije prigodnije za Božić nego napraviti „šahovsku“ jelku ili „krizbaum“ što bi rekli Nemci!
Jedna od njih je i „božićna jelka“ koju je sastavio Don Frenč 1996. godine. On je otštampao svoj problem „Mat u dva poteza“ i razaslao ga svojim prijateljima kao božićnu čestitku.
Položaj figura je neodoljivo podsećao na okićenu božićnu jelku!
Pošto je u ovom slučaju važna slika onda se autoru može progledati malo kroz prste! Jer, posle 1.Sc4 crni može da uzme tog skakača i dobije mat 2.Dc4. Ali isto tako može da uzme i onog drugog skakača pa je mat sa 1. Dg4!
Najpoznatiji božićni turnir je svakako onaj u Hestingsu, na jugu Engleske gde se okupljaju

najpoznatiji velemajstori iz raznih zemalja. Englezi su veoma ponosni na svoju tradiciju, a kako i ne bi kada je prvi turnir organizovan još 1895. godine. To je bio najjači turnir XIX veka na kome su igrali svi pretendenti na titulu prvaka sveta: Lasker, Štajnic, Čigorin i drugi.
Na kraju je pobedio Pilsberi sa 16,5 poena iz 21 partije.
Pre ovoga velemajstorskog turnira u Hestingsu su organizovani i turniri sa manje poznatim imenima. Pa ipak, bilo je i takvih partija koje je i danas zanimljivo videti. Na primer jedna „minijatura“ u svega 17. poteza – ali sa neobičnom žrtvom dame. Matna slika koja može da bude podsetnik i današnjim igračima! A zanimljivo je videti kako se u 1892. godini igrao centralni gambit!
Colburn .
1. e4 e5 2. d4 ed4 3. Dd4 Sc6 4. De3 g6 5.Ld2 Lg7 6. Sc3 Sge7 7.O-O-O O-O 8.f4? (bolje je Lc4) d5! 9.ed5 Sb4 10.Lc4 Lf5 11. Lb3 Sed5 12.Sd5 Sd5 13.Df3? (bolje je bilo Dc5) Df6! 14. c3 Sb4! 15. Lc4 i sada nastupa briljantna kombinacija.
Da upotrebimo meteorološki izraz : „Grom iz vedrog neba“ (Mada za belog u ovoj situaciji nebo i nije bilo tako vedro!)
Žrtva dame 15… Da6!! ( ali i nije žrtva ako ne sme da se uzme zbog Sa2 mat).
16. g4 Da2! 17.Le3 Lc3 i beli je predao.
Godine prolaze, a Hestings traje. Od 1920. godine ovi turniri su bili redovno održavani (izuzev u ratnim godinama 1940 – 1944.) Naročito je bio svečan turnir 1966. godine kada se proslavljala 900-godišnjica čuvene bitke kod
Hestingsa (1066.) i tada je pobednik bio Boris Spaski.
Bila je velika čast ubeležiti se u listu pobednika, jer tu su se nalazila imena skoro svih aktuelnih šampiona sveta; Kapablanka, Aljehin, Botvinik,Smislov, Talj itd, ali je 1921/22. godine pobednik sa „perfektnim“ rezultatom bio Bora Kostić sa 7 poena iz 7 partija! Time je popravio rezultat iz 1919. godine kada je bio drugi iza Kapablanke.
Isto tako je sa uspehom u Hestingsu nastupao i Svetozar Gligorić; u periodu od 1952 -1969. pobedio na pet turnira, a četiri puta je bio drugi!
A kako je danas?
Sada igraju „neki novi klinci“ na čelu sa gruzijskim velemajstorom Merabom Gagunašvilijem, omladinskim prvakom sveta iz 2001. godine. (među ovim mladim nadama je i naš VM Miloš Pavlović).
Možda bi bilo zanimljivo da vidimo da li i danas u Hestingsu ima onako lepih kombinacija kakvih je bilo 1892.!?
Na samom kraju 2006. godine na rezervnom turniru je odigrana partija između Srinata Varajanana i Vjačeslava Ikonikova koja će takođe ući u antologiju najlepših hestinših kombinacija. Bila je to sicilijanska odbrana u varijanti Svešnjikova ( 4… e5), a kritična pozicija je nastala posle 25. poteza belog.
Poslednji potez belog je bilo uzimanje crnog lovca na f2 ( 24.De1 Lf2 25.Df2) i sada je crni povukao onaj famozni potez „iz vedrog neba“ verovali ili ne – 25… Sg3!!
Stvar je u tome što posle 26. Dg3 f4!! ovaj neugledni crni pešak hvata „uglednu“ belu damu koja zbog matnih pretnji nema otstupnicu.