Surovo i setno 1

U svojoj ediciji Veliko Novi svet, koja je posvećena najznačajnijim ostvarenjima američkih autora, kao i onih koji su radili pod uticajem američkog stripa, Čarobna knjiga objavila je nedavno atrip-album Palp britanskog strip crtača Šona Filipsa i američkog scenariste Eda Brubejkera, u prevodu Darka Tuševljakovića.

Palp nije jedina kolaboracija ova dva autora koju je isti izdavač objavio, ranije se pojavilo i njihovo ostvarenje Ubij ili budi ubijen, u dva toma.

Njihov zajednički potpis, inače, može se videti i u naslovima Sleeper, Incognito, Criminal, Fatale, Fade Out…

Maks Vinter nekad davno imao je drugo ime i živeo je drugačijim životom.

Sada, tokom 1930-ih godina u Njujorku, on preživljava tako što piše slabo maskirane lične ispovesti za petparačke časopise, priče o zaboravljenoj granici i odmetniku sa Divljeg zapada koji deli pravdu revolverom.

Međutim, njegov život počinje da se raspada dok posmatra kako se svet klacka na rubu rata.

Dok nacisti marširaju širom Evrope, ali i ulicama Njujorka, Maks opet počinje da razmišlja kao odmetnik… A ako krene tim putem, za njega možda neće biti povratka.

„Možda to ima veze sa onim što sam već rekao, kako čovek uvek oseća da je, duboko u sebi, isti kao nekad. Vidite kad bih pričao kćerki o odmetničkim danima uvek bi nekako ispadalo da smo njen stric i ja bili dobri momci. Nekakvi robinhudovi iz divljine. A isto to sam radio i dok sam pisao priče… Ali sad su me okružili svi ostali moji duhovi, oni koji znaju istinu. Nismo mi bili junaci. Bili smo ubice. Zbog toga smo i sotali toliko dugo. Zbog toga ovaj svet pripada monstrumima. Ali, ne bi trebalo da je tako…“

Čitate završni monolog Maksa Vintera, koji posle nekoliko infarkta, ipak završava u pucnjavi, nesiguran u vrednost svog postupka.

Ova istovremeno surova i setna priča oživljava davno prošlo vreme, u kom su vrednosti možda bile drugačije, ali su ljudi bili isti. Njihova priča je univerzalna i govori o žalu za mladošću, o pohlepi i strasti, ljubavi i pravdi, o želji za životom i o smrti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.