Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ tako je, prvi put na ovdašnjim prostorima, objavila ova dva serijala u originalnom koloritu, na restauriranim tablama jednog od najvećih svetskih majstora devete umetnosti.

Heroja tzv. „spejs opere“, avanturistu „Flaša Gordona“ Rejmond je kreirao (zajedno sa scenaristom Donom Murom) početkom 1930-ih godina, premijerno ga „pokazavši“ 7. januara 1934, zajedno sa „DŽimom iz džungle“, kao pandan već popularnom „Baku Rodžersu“ autora Filipa Frensisa NJulana, prvom SF strip serijalu, koga je premijerno crtao Dik Kalkins (od 1929). Flaš Gordon, Dejl Arden, dr Hans Zarkov i Ming, diktator na planeti Mongo, između ostalih likova, postaće tako najpopularniji likovi u kategoriji strip fentezija 1930-ih godina. Krajem te decenije objavljivan je u 130 listova, na devet jezika, uključujući engleski, a u piku je njihove avanture pratilo više od 50 miliona čitalaca. I pored „naivne“ radnje, ovaj strip kritičari su odredili kao najbolje ilustrovani i najuticajniji američki avanturistički strip.

Rejmondov patriotizam biće osnovni razlog da prekine rad na ova dva vrlo uspešna serijala. Sredinom februar 1944. on se prijavio, a kasnije i pridružio „Američkoj ratnoj mornarici“, jer je smatrao da nije dovoljno da crta DŽima (iz džungle) Bredlija kako služi u vojsci i bije se s Japancima. „Flaš Gordon“ s potpisom Aleksa Rejmonda poslednji put se, tako, pojavio 30. aprila 1944, dok je „DŽim iz džungle“ taj potpis zadržao do 21. maja iste godine. „King fičers sindikejt“ angažovao je Ostina Brigsa, koji je nastavio rad na oba serijala. Rejmond je hteo da se, nakon završetka rata, vrati svojim likovima ali „KFS“ to nije prihvatio, Rejmond je (bezuspešno) hteo da otkupi „Flaša Gordona“ od sindikata… Mnogi, u tom kontekstu, misle da je to proizvelo i jednu dobru stvar jer je „KFS“ ponudio Rejmondu rad na novom liku. I tako su, od marta 1946, poštovaoci rada Aleksa Rejmonda mogli da uživaju u fotorealističkim podvizima njegove nove kreacije – Rip Kirbija. Sve do 1956. kada je Rejmond poginuo u saobraćajki. „Čarobna knjiga“ uspešno objavljuje i taj serijal.