Zapravo, reč je o deset albuma ovog projekta čiji je idejni tvorac i scenarista Marko Stojanović. „Marko Stojanović pripoveda nam bajku i smrt bajke, utkavši u to mnogo bisera iz riznice naše narodne književnosti koja je ovde, kako joj dolikuje, tretirana kao pravo blago i neiscrpno vrelo nadahnuća“, beleži na temu serijala muzičar i književnik Marko Šelić Marčelo.

Ukratko, serijal prati pustolovine dvojice slučajnih partnera, misterioznog vampira Čena, uklještenog između tajanstvene prošlosti i nesigurne budućnosti, i ćudljivog besmrtnika Marka Kraljevića koji u Evropi krajem 18. veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima poput vampira, vodenjaka, psoglava, todorovca, ali i sa istorijskim ličnostima kao što su V. A. Mocart, Miloš Obilić, Vuk Branković, Stevan Sinđelić, te književnim likovima poput Tila Ojlenšpigela, doktora Fausta, D’Artanjana, Frankenštajna, Hajduk Stanka… „Vekovnici su strip koji istovremeno obavlja dve misije, od kojih se ne zna koja je bitnija. On je, prvo, zapanjujuće postignuće koje faktički pravi, formuliše novu (domaću) mitologiju, prilagođenu sadašnjem trenutku. Drugo, u mračnim godinama iza nas u kojima je jedini cilj bio preživeti zla vremena, uspostavljene su iskre novih vrednosti – dobrog, kulturnog stripa. Vekovnici danas teptreživele, razbacane dragulje povezuju i skupljaju, osnažujući pleme koje se ponovo međusobno upoznaje baš na njihovim stranicama. Ovakve stvari menjaju, spašavaju svet…“, zabeležio je ilustrator i strip crtač Bob Živković.

Serijal je svoj život započeo u Politikinom zabavniku 2007, ali se ubrzo preselio u albume sa potpisom IP System Comics (brojevi od 0 do 6, kao i 7. u saradnji sa IP Darkwood), „zbog nepoštovanja ugovora“, kako objašnjava Stojanović. Četiri godine kasnije, Vekovnici su dobili i svoj podserijal (spin off) Beskrvni, takođe sa potpisom IP System Comics (dva albuma). Konačno, 8. i 9. broj pojavili su se kao samostalno izdanje Marka Stojanovića (uz pomoć grada Leskovca i u distribuciji IP Darkwood).

Strip serijal Vekovnici profilisao se kao balkanski u pravom smislu te reči. Na njemu je, samo u Zemlji čuda sarađivalo čak 74 autora iz čitavog regiona, a sve ukupno pominje se blizu 200 crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Španije, Slovačke, Nemačke, Rusije i Brazila. „Oni su rame uz rame, bez ikakvih trzavica, radili na nastanku zajedničkog umetničkog dela i na taj način poslali poruku ne samo svojim narodima, već i svojim državnicima, o mogućnosti suživota i saradnje na prostoru Balkana“, objašnjava Marko Stojanović, koji je i direktor leskovačke Smotre.

Album Zemlja čuda dosad je svakako najhrabriji kad je reč o broju crtača, ilustratora i kolorista. Gotov svaka tabla ima drugačiji potpis, „od karikaturalnog do hiperrealističkog izraza“, što je u startu težak posao, kad je reč o kontinuitetu radnje. Ipak, krajnji rezultat je zapanjujuće dobar, a čitalac nema nikakvih problema sa brzim privikavanjem na stilske promene vizuelnog dela priče. „Scenarista Marko Stojanović gejmanovskim postupkom napisao je mozaik kratkih priča o različitim epohama, koje se mogu čitati svaka za sebe, ali se nakon albuma stiče jasna predstava o široj slici“.

Dodajmo, na kraju, da su, sem na papiru i u galerijama (Beograd, Valjevo, Zaječar, Leskovac…), Vekovnici aktivni na internetu – na brojnim relevantnim strip sajtovima i forumima u regionu nalaze teme posvećene ovom serijalu, koje se osvežavaju novim materijalima gotovo svakodnevno. Serijal ima i svoju facebook stranu, a blog Vekovnika je na adresi www.vekovnici.blogspot.com.

Niški časopis za kulturu Gradina posvetio je serijalu temat osmorice autora 2011. godine. Stripovi iz serijala Vekovnici i Beskrvni osvojili su petnaestak nagrada, među kojima, nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog stripa Međunarodnog salona stripa u Beogradu (2008), Gran pri Međunarodni salon stripa u Velesu (2009), nagrada Stripoteke (2011), nagrada za najbolje domaće stripsko izdanje, za nulti album Vekovnika Međunarodnog salona stripa u Beogradu (2010).

Osim u albumskoj formi, Vekovnici i Beskrvni objavljivani su i u časopisima i magazinima u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji (Stripoteka, Politikin zabavnik, Strip Presing, Kiša, Strip Kreator, Parabelum, Strip Revija i BDC).

Deset plus dva

VEKOVNICI: Rekvijem (1, 2007), Pasji život (2, 2008), Prah (3, 2009), Pepeo (4, 2010), Bajka i druge istine (0, 2011), Duhovi u boci (5, 2012), Čudovišta (6, 2013), Na kraju krajeva (7, 2015), Kainov soj (8, 2016) i Zemlja čuda (9, 2017).

BESKRVNI: Mrtva straža (2011) i Zla krv (2013).

SKICOVNICI: Izašlo je i 10 tzv. Skicovnika (Vekovnici Sketchbook/Scrapbook), u kojima se sakupljaju materijali koji prate Vekovnike – od skica i crteža, preko biografija autora, do registrovanja tekstova u različitim medijima.

Nenadmašne slike’]

„Pošto sam režiser, po definiciji sam vizuelni tip i prvo i prevashodno reagujem na slike, koje su u ovom slučaju nenadmašne i bogami raznolike… Sekvencijalna umetnost u svim njenim vidovima mi nije strana, ali Zemlja čuda nije nalik ničemu što sam dosad u stripu video. Odluka da svaku tablu radi drugi crtač (ako sam dobro prebrojao, njih 72) i da potom svaki od njih bude majstor svog zanata sama po sebi neverovatan je poduhvat, ali i vrlo hrabar potez“, beleži u uvodniku za 9. broj Rasel Malkahi, poznatiji kao reditelj kultnog filma Gorštak.