Omer Karabeg:

U poslednje vreme Vučić voli da se hvali kako će on ostati na vlasti dokle god bude hteo. Šta mu daje toliko samopouzdanje?

Jovo Bakić:

Vučić zaista ima odlične rezultate na izborima u poslednjih nekoliko godina i opozicija u Srbiji uistinu jeste razbijena. NJegov glavni adut je što je uspeo da razbije opoziciju i što drži u šaci partije, koje se pogrešno računaju u opoziciju, ucenjujući njihove vođe.

Boban Stojanović:

Rezultati poslednjih izbora – i predsedničkih i parlamentarnih – daju mu za pravo da na taj način razmišlja. Čini se da Vučić u ovom momentu nema dostojnog protivkandidata. Vučić iz dana u dan radi na tome da još više razjedini opoziciju i da svakog kandidata koji bi imao izgleda da stekne širu podršku, ocrni u svojim medijima. Sa druge strane, Vučić čestim izborima finansijski iscrpljuje opoziciju.

Omer Karabeg:

„SNP“ nije normalna parlamentarna partija. Ona je pre svega pokret koji ima na hiljade aktivista na terenu koji idu od kuće do kuće i obećanjima i pretnjama vrše pritisak na građane da glasaju za njihovu stranku. Čini se da su protiv takvog pokreta klasične političke partije nemoćne.

Jovo Bakić:

Problem je kada se politika personalizuje što se uvek dešava u autoritarnim režimima. Ličnost vodećeg političara se nameće kao nešto oko čega svi mi treba da lomimo glavu – šta će on sutra uraditi, šta misli o ovome i o onome. Institucije su potpuno razorene i sve zavisi od volje jednog čoveka. Čitava javnost se bavi time šta taj čovek u stvari misli. I svi smo u poziciji baba Vange trudeći se da pogodimo šta će on da odluči danas, a šta sutra. Međutim, problemi u srpskoj politici i u društvu nisu počeli sa Vučićem. Oni su mnogo dublji, sistem je truo odranije. Vučić je samo taj sistem prilagodio sebi. Ključni problem je – kako da se oslobodimo tog sistema, jer ničija nije gorela do zore, pa neće ni Vučićeva. Jednom će i on sići sa vlasti, kao što je 2000. otišao i Milošević. Tada će se nametnuti pitanje – da li smo kao društvo kadri da izgradimo funkcionalne institucije. To će biti mnogo ozbiljniji posao. A ovo što trenutno imamo je potpuno naopaka, zapravo mafijaška vladavina.

Boban Stojanović:

„SNP“ je definitivno pokret. Danas teško možete da se bavite bilo kojim poslom, a da na vas ta stranka ne utiče na ovaj ili onaj način. U tom sistemu ne funkcionišu institucije, ne postoje pravila koja važe za sve. Siguran sam da ne postoji nijedna privredna oblast u kojoj možete slobodno da poslujete a da niste ucenjeni i da ne morate da radite ono što su stranka i Vučić na neki način naredili. Videli smo da su ljudi, koji su umešani i u ozbiljne kriminalne radnje, u obezbeđenju „SNP“ i Aleksandra Vučića. Mislim da nismo svesni na koji način je „SNP“ organizovana, kakva je hijerarhija tu stvorena. „SNP“ je toliko moćna da se s pravom pitamo – da li je Aleksandar Vučić uopšte smenjiv.

Omer Karabeg:

Čini se da je „SNP“ preuzela socijalne funkcije države. Ako ste član te stranke, lakše ćete dobiti posao. Znači, kad vam nešto treba, ne idete na šalter države već se javite „SNP“. Zbog toga po nekim računicama svaki deseti građanin Srbije je član „SNP“. Da li je onda „SNP“ na neki način uspela da korumpira građane.

Jovo Bakić:

Naravno, građani nisu nevini. Tako je bilo i ranije. „G17 plus“, na primer, bila je klasična stranka patronažno-klijentelističkog tipa u koju se ulazilo da bi se lovio plen. Sve naše stranke su takve. „G17 plus“ navodim kao tipičan primer. I „DS“ je radila na vrlo sličnom principu. Tako da „SNP“ nije izmislila ništa novo.

Boban Stojanović:

Očigledno je da imamo sistem koji korumpira građane. S druge strane, i građani to prihvataju. Imamo veliki broj birača-aktivista „SNP“ koji su svesni u šta se upuštaju. U normalnim, demokratskim zemljama partije, dok su na vlasti, obično gube glasove. U Srbiji je to drukčije.

Omer Karabeg:

„SNP“ stalno izmišlja zavere protiv Vučića koje onda plasira preko tabloida. Najnovija priča je da su se opozicija, tajkuni, pojedini mediji i strani ambasadori udružili da obore Vučića?

Jovo Bakić:

To je stara matrica koja je poznata još iz devedesetih. Politički protivnici se prikazuju kao izdajnici koji se nešto domunđavaju sa stranim ambasadorima, najčešće zapadnih sila, ne bi li oborili patriotsku vlast. Najsmešnije je to što stvari stoje potpuno drugačije. Danas stani ambasadori uglavnom vrše pritisak na opozicione vođe da budu konstruktivna i kooperativna opozicija Vučiću da se slučajno ne bi narušila stabilnost koja je njima jako važna. Moj kolega sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber skovao je termin „stabilokratija“ da opiše ono što je vodećim silama ovoga sveta bitno kad je Balkan u pitanju. Demokratija ih uopšte ne zanima. A ko tu stabilnost jamči? Aleksandar Vučić. Do juče je to bio Nikola Gruevski u Makedoniji. Gomila nekih autoritarnih vođa. Ima jedan i u EU – to je Viktor Orban. Malo dalje je Erdogan. Sve su to braća od stričeva. Nije im nikakav problem da ukidaju novine. Danas u Srbiji na televizijama sa nacionalnom frekvencijom nema nijedne televizijske emisije koja bi omogućavala politički dijalog. Vučić sada kao zove opoziciju na neki dijalog o Kosovu i Metohiji. A u stvari u Srbiji već pet godina nema dijaloga ni o čemu. Imamo samo monolog – monolog vođe.

Boban Stojanović:

Deo birača duboko veruje u zavere. Oni misle da uvek neko Srbiji radi o glavi i da postoje tajni planovi kako da se uništi Srbija. Onda se to personalizuje, pa se pretvori u zaveru protiv Vučića, jer on je navodno čovek koji vodi Srbiju napred, koji omogućava ekonomski razvoj i tako dalje.

Omer Karabeg:

Vučića često porede sa Miloševićem i kažu: „I devedesetih godina se mislilo da će Milošević vladati večno, pa je na kraju izgubio na izborima. To će se desiti i Vučiću“. Međutim, Milošević je pao u vanrednim okolnostima – nakon bombardovanja Srbije, kad je zemlja bila u totalnoj izolaciji. Takvih okolnosti sada nema?

Jovo Bakić:

Za Miloševića je ključni problem nastao kada je Zapad digao ruke od njega. Nakon potpisivanja „Dejtonskog sporazuma“ on je neke dve godine slovio kao garant mira na Balkanu. A onda je, kada se videlo da to ne radi, promenjena ploča. U jednoj banana državi, kao što je Srbija, dokle god ima podršku sa strane, vladar se može nadati da će ostati na vlasti. To je strategija i Aleksandra Vučića. On je glavnu kartu bacio na Nemačku, bez obzira što Srbija kao balansira između Rusije i EU. I on dobija podršku glavne države u EU, a to znači i cele EU. Kad razgovaram sa zapadnim diplomatama, oni uvek kažu da je Vučić čovek koji rešava probleme na Balkanu, da je garant mira i stabilnosti. Koriste gotovo istovetne reči koje su koristili i za Miloševića. Problem je, međutim, što oni ne računaju baš mnogo unapred. Oni sve računaju od danas do sutra i Vučić, kao i drugi autoritarni vođi, to koristi.

Boban Stojanović:

Vučić na najbolji mogući način koristi svoje dobre odnose sa Nemačkom i dokle god bude imao nemačku podršku biće ga teško ugroziti. Ne bih da licitiram dokle će on imati tu podršku, ali je očigledno da on njima u ovom momentu odgovara.

Omer Karabeg:

U zaključku, da li je Vučić nesmenjiv na izborima? Da li će on, kako se hvali, vladati Srbijom dokle god bude hteo?

Jovo Bakić:

On je svakako smenjiv, samo je veliko pitanje da li će prihvatiti rezultate izbora koji mu ne budu odgovarali. Svojevremeno Milošević nije hteo da prihvati rezultate izbora. Vrlo sam sumnjičav da bi i ovaj sadašnji autoritarni lider prihvatio poraz na izborima. On će jednog dana svakako otići, a da li će to biti na izborima – teško je reći. Ipak, bojim se da će biti smenjen na neki drugi način.

Boban Stojanović:

Mislim da bi na fer i slobodnim opštim izborima apsolutno bio smenjiv, ali sumnjam da ćemo uskoro imati takve izbore.