Vukovo pismo knjazu Milošu: Zavetni tekst moralnog uzdizanja

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Ovaj tekst je samo još jedan dokaz onoga što svi odavno znamo, a to je da se neke stvari u Srbiji NIKAD ne menjaju i ne mogu promeniti. Zato Srbija već više od 200 godina nikako ne može da se iskobelja iz tog statusa države u pokušaju!

  1. „a to je da se neke stvari u Srbiji NIKAD ne menjaju i ne mogu promeniti“. Da u izgradnju nove državnosti smo krenuli od Karađorđa i Miloša tj. „malih sultana“ (skoro 5 vekova u Osmanskom carstvu). I sve do drugog svetskog rata stvorena je kakva takva građanska elita. A šta bi 1945/46? Jovo nanovo, ukinuta je (dekretom) ta građanska elita i na njeno mesto dovedena turbo-sega-mega elita. E ta je elita stvotila sliku da je „Titov komunizam s ljudskim likom“…a sega-mega-pink kadrovi čine svoje uvedoše nas u 4 svetska rata. Napraviše od SAD neprijatelja (iako smo sa SAD bili saveznici u dva svetka rata)… umesto tranzicije komunizma u kapitaliazam, građansko demokratsko društvo…Srbija osta Severna Koreja u Evropi…sa unucima tih sega-mega kadrova…. znate kako se kaže iver ne pada dalje od klade. Kakva srednja klasa takva i država (i kvalitet života u njoj)..

   1. Draga Natalija, ili šta god da si,, koji tebi i takvima “ komunizam “ u pokušaju koji je trajao pola pristojnog ljudskog života, biće kriv za svaku srpsku propast i sramotu do gašenja sunca. Biće vam uskoro kriv i za period kamenog doba. Vaša sorta je medicinski vrlo zanimljiva zbog naročite vrste kokošijeg slepila.

    1. Biće draga Ana ili ko si već, da si ti upravo iver sega- mega elite o kojoj govori Natalija, a više od nje i Vuk. E sad da je ovoj ( mojoj srpskoj ?) sorti kriv komunizam, jeste.Može biti da i da sam i sam medicinski fenomen, ali ne oboleo od kokošijeg slepila nego od, kod srba retke bolesti, pamćenja.

 2. Sve se to znalo i pre, naravno. To ovo samo potrvdjuje. A ko nije znao karakter Srba, sve je i u filmovima opisano: Maratonci (cista antropoloska analiza srbskog naroda), Tajvanska kanasta (prica o prevarama i smicalicama, tz „srbska posla“), Sojic (Sojici vam vladaju danas skoro pa na svim nivoima), itd itd, da ne bnabrajam vise, ima toga jos mnogo. Onaj 50/50 Hrvat/Slovenac vas je malo podigao, ali se sve vratilo na svoje mesto brzo. Ne cudi me, zasto ga u SRB toliko mrze sad. Hteo da upristoji ljude malo. Mrze ga i Hrvati, i njih je hteo da odbrani od samog sebe. Pa su opet postali to sto jesu, mrzitelji i neradnici.

 3. Nekom bivsem grobaru, a jos u vertikalnom stanju, Milos bese najmudriji vladar u istoriji Srbije; I, za grobara, vecina Srba glasase….a Milos u njegovo doba postade “ Veliki“

  1. Pouka za autora: Austro-Ugarska postoji od 1876. godine, kada je postignut Ausglajh (Ausgleich). Pre toga datuma, reč je o Habzburškoj monarhiji

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Nedelja

O ženi koja pronalazi svoj glas i sudbinu 7

O ženi koja pronalazi svoj glas i sudbinu

Roman Knjiga čežnji, čija je autorka Sju Monk Kid poznata po svetskom hitu Tajni život pčela, izuzetna je priča smeštena u prvi vek o ženi koja pronalazi svoj glas i sudbinu.

Naslovna strana

23. oktobar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.