Naime, gospodin Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, i dr Ognjen Radonjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, 22. 5. 2019. su govorili na tribini „Strane investicije: nenaučene lekcije loših đaka“, koju je organizovao Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS). Kao gost te tribine gospodin Ćulibrk je bio i sagovornik novinaru redakcije Južnih vesti. To je u redu i mi, iz UPSS-a, zbog toga smo vrlo zadovoljni. Ali, nismo zadovoljni činjenicom da se aktivnosti UPSS-a i ovom prilikom drže u području nevidljivosti. Smatramo da nije korektno da Danas nijednim slovom ne pomene raspravu na tribini UPSS-a na kojoj su, pre datog intervjua Južnim vestima, govorili uvaženi gosti, gospoda Ćulibrk i dr Radonjić. To bi bilo korektno, tim pre što je tema, o kojoj je govorio Ćulibrk na Južnim vestima, u stvari pokrenuta od strane UPSS-a, koji je i organizovao tribinu o ovom društvenom problemu.

Naravno, suvereno je pravo da uredništvo Danasa samostalno i slobodno uređuje svoju informativnu politiku, ali, jednako je i suvereno pravo UPSS-a da ukaže na, bezmalo, unisonu medijsku i partijsku politiku ignorisanja i cenzurisanja javnih aktivnosti UPSS-a, kao što se, primerice, desilo u ovom slučaju (izuzimajući, naravno, retke izuzetke nekih drugih medijskih redakcija koje ne drže UPSS u zoni sivog zaborava).

Ovom prilikom se mi, iz UPSS-a, nikako ne preporučujemo da budemo tema izveštavanja Danasa. Posle ovog čina, a i dugotrajne nezainteresovanosti Danasa za aktivnosti UPSS-a, ni mi nemamo potrebu za tim da se nađemo na stranicama Danasa. Dakle, ova reakcija nije inspirisana takvim naumom. Jer, objektivno gledano, naše udruženje i nema neku naročitu ambiciju da bude značajan akter u društvenom životu. Samo želimo da se ne prećuti aktivnost UPSS-a onda kada se izveštava o nekom javnom događaju čiji je organizator UPSS.

Na stranu to što smatramo da je bilo korektno da Danas izvesti javnost ovoj, a i drugim tribinama UPSS-a, kada već prenosi razgovor sa našim gostom dat drugoj medijskoj kući. Dakako, to što mi smatramo ni na koji način ne obavezuje Danas, niti mi želimo da ikako utičemo na uređivačku politiku Danasa. Samo, eto, smatramo, da bi bilo korektno tako činiti zarad potpunog informisanja javnosti o jednoj značajnoj tribini jednog malog udruženja, koje se, ponavljam, skoro unisono uklanja sa javnog horizonta udruženim nastojanjima svih političkih aktera (i onih na vlasti, kao i onih koji su pretendenti za osvajanje vlasti) i većine medijskih kuća. To se čini i otvorenom i drskom zabranom održavanja tribina UPSS-a u javnim prostorima u Nišu.

S izrazima uvažavanja.