Baviti se proizvodnjom hrane i održati se na tržištu ceo vek uz sve promene državnih i sistemskih uređenja, uz sve ratove i tranzicije zaslužuje pažnju javnosti.

Sve je počelo 1918. godine kada je porodica Lovreković, inače vlasnik udruženih ribara i veslačkog kluba Danubius, rešila kupivši licencu da počne u Radničkoj 20 sa proizvodnjom testenina i keksa. Tako je bilo do 1945. kada je prešla u državnu svojinu udruživši se sa proizvođačima brašna u kombinat Mlinpred.

Novi Sad kao centar žitnice u SFRJ školovao je pored mašinskih i mlinske tehničare, a 1959. godine osnovan je Prehrambeni tehnološki fakultet. Uz stipendiju kombinata svoj radni vek počeo sam u Danubiusu. Radilo se u teškim uslovima, poluindustrijski, sa dosta ručnog rada, u spratnoj, skučenoj zgradi, tako da se nije moglo proizvodno tehnološki unaprediti. Ubrzo se i stručni kadar pojačao tako da smo počeli praviti planove razvoja sa ciljem da se grade novi pogoni za preradu brašna pored već izgrađenog mlina na kanalu. Prvo je moralo doći do integracije sa pekarima i tako je nastao udruženi Mlinpek. Odmah se krenulo u realizaciju izgradnje novog Danubiusa i pekare po najnovijim tehnološkim rešenjima. 1976 godine svečano smo otvorili novi Danubius, a dve godine kasnije i novu pekaru. Naša generacija je doživela da gradi nove pogone gde smo postali najbolji u svojoj branši, na čemu smo ponosni.

Došle su teške ratne devedesete, bombardovanje pa tranzicija ali uz dobru kadrovsku strukturu u kontinuitetu 2006 g. je uspešno obavljena privatizacija i Danubius je postao član Delta korporacije. Novi vlasnik je unapredio proizvodnju rekonstrukcijom opreme u silosu, zamenom kompletne opreme u mlinu, kao i najnovije linije u testenini italijanskog proizvođača. Bio sam pozvan, sada kao vremešni penzioner, na otvaranje u rad nove linije testenine te sam imao priliku da se upoznam sa vlasnikom Delte g. Miroslavom Miškovićem. Obratio sam mu se rečima: „Čestitam Vam što ste ne samo održali već i unapredili naš Danibius.“ Dodao sam da će za dve godine biti 100 godina proizvodnje testenine i da taj jubilej treba proslaviti.

Zato smo mi danas ovde da pokažemo da ima i pozitivnih primera privatizacije.

Autor je Dipl. inž.