Foto: Medija centar

Novinarska udruženja okupljena u „neformalnu Grupu za slobodu medija” insistiranjem prethodnih godina na izlasku države iz medija napravila su već ogromnu štetu na medijskoj sceni : Odgovorni su što je u Srbiji urušeno novinarstvo na lokalnom nivou, što su nekada odlične redakcije postale lak plen partijskih funkcionera, a to je doprinelo daljoj tajkunizaciji I taboidizaciji medija. U strahu od otkaza zaposleni su, i tamo gde gazda nije tražio, sami gasili sindikalne podružnice. Iste te novinare, osiromašene I uplašene, nespremene da štite svoja zakonom garantovana prava, novinarska udruženja koja deluju u okviru vaše Grupe su pozivala da brane javni interes(?).

I sada zahtevaju da se isti model primeni u slučaju “Politike”, “Novosti” I “Dnevnika”. Ne odustaju ni od zahteva da sa radom prestane agencija Tanjug, kako bi vlasnici Foneta I Bete, članovi vaše Grupe, mogli da posluju bez ozbiljne konkurencije. Kako to realizovati? Formiranjem nove radne grupe pri Ministarstvu kulture I informisanja koja bi trebalo da usvoji medijsku strategiju koju ste, očito, već sami pripremili. Odlazak vaših predstavnika iz aktuelne Radne grupe, valjda je svima sada jasno, bila je farsa.

Izjavom da u aktuelnoj Radnoj grupi “više nema predstavnika novinara” vi ste nas profesionalno poništili. Odakle vam pravo da osporite legitimitet našeg predstavnika (i celog Medijskog saveza Srbije) dr Milana Petkovića, bivšeg urednika nekada odlične Niške televizije, predsednika Izvršnog odbora Profesionalnog udruženja novinara Srbije, člana Upravnog odbora Društva novinara Niša, I člana Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije? Da li zato što insistira na formiranju regionalnih javnih servisa, onako kako su 2009. godine u Medijskoj studiji predložili eksperti Evropske komisije I kako je bilo predviđeno prethodnom Medijskom strategijom koja u ovom delu nije ugrađena u medijske zakone? Upravo je dr Petković još 2013. godine , tada kao kopredsednik Koalicije zaposlenih u medijima, predložio da opštine izdvajaju dva posto za finansiranje medija : jedan posto za finansiranje regionalnih I lokalnih javnih servisa i jedan posto za sufinansiranje komercijalnih medija , što je medijska koalicija tada odbacila.

Da li je naš predstavnik sporan zato što zahteva uspostavljanje socijalnog dijaloga I što traži da postojanje sindikalne organizacije bude jedan od kriterijuma kod projektnog sufinasiranja? Treba li više podsećati da poslodavci u medijima, računajući članove vaše Grupe, zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da se organizuju u poslodavačku organizaciju I time onemogućavaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi zaštitio sve novinare I zaposlene u medijima.

Udruženja koja deluju u okviru vaše Grupe na svaki način negiraju I opstruišu rad Sindikata novinara Srbije iako smo mi, od 2005. godine član Evropske I Svetske federacije novinara. Naše uporno ukazivanje na neophodnost uspostavljanja socijalnog dijaloga kod vaših članova izazivalo je provokativno zevanje i demonstrativno napuštaje skupova kako bi nam javno pokazali koliko smo “dosadni I nerelevantni”. Ukoliko Srbija ostane na putu na kojem i vi insistirate, dijalog izmedju poslodavaca I sindikata biće vrlo brzo neminovnost I pored konstantne cenzure I diskriminacije koju udruženja u vašoj Grupi sprovode prema Sndikatu novinara Srbije. Dakle, pregovaraćemo, sa vama ili bez vas.