Ali samo na prvi pogled. Jer, splavovi nisu otišli negde daleko od stambenih – rezidencijalnih delova, tamo odakle ne mogu da po celu noć maltretiraju mnogobrojne građane, nego su samo oterani sa lokacija sa kojih su „smetali“ ovoj novoj privilegovanoj kasti građana, onoj koja „stanuje“ u osmom balkanskom čudu – Beogradu na vodi.

Doduše, nije baš jasno kako to da je odluka doneta ovako naprečac, samo stoga što se „useljava Beograd na vodi“? Nije baš jasno kako to da ranije nisu postojali propisi na osnovu kojih bi se uslišili zahtevi više desetina hiljada građana koji se godinama bore sa totalnim bezakonjem po pitanju kontrole buke i poštovanja prava na mir i normalan život, a da sada, kada će par stotina grđana da se useli u Beograd na vodi, odjednom postoje i propisi i volja gradskih vlasti?

A ne samo da je neprivilegovanim građanima Beograda, udvostručen nivo buke koji ih maltretira i celu noć i dobrano u novom danu, nego im je ukinuto i pravo da svoje pritužbe upute Komunalnoj policiji. Koja se, mimo zakona, samoproglasila „nenadležnom za splavove“. Pa građanima koji nisu bili „pametni“ da svoje prebivalište premeste u BNV, preostaje samo da trpe celonoćna iživljavanja sa brojnih splavova.

A možda je rešenje da se pri pozivu građani predstave kao „stanovnik Beograda na vodi“, jer, očigledno, to sa sobom nosi viši stepen zaštite ljudskih prava.

P. S. Posle 15 godina, ponovo je u toku pokušaj pretvaranja Velikog ratnog ostrva u lokaciju za tehno muzičke festivale. Krajem juna plaža Lido će biti poprište „Belgreat“ festivala, novog nameta na, ne samo noćni mir građana, nego i ono malo preostalog divljeg sveta na Ostrvu. Mašala!