Folksvagen i Svetska banka 1

Uz te „udarne vesti“ sledio je optimizam većeg broja političara, na čelu sa predsednikom Vučićem, da će to značiti i ogroman doprinos daljem ubrzanom razvoju nacionalne ekonomije. Međutim, postavlja se pitanje, da li bi taj dolazak velikog „Folksvagena“ zaista bio dovoljan za dugoročni i stabilan rast i razvoja domaće privrede.

U vezi sa tim, malo me je iznenadio gospodin Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, koji je, posle razgovora sa predsednikom Vučićem, dao intervju Politici, u kojem je između ostalog izneo stav Svetske banke, da nemaju ništa protiv „Folksvagena“, ali ističu da je Srbiji trebaju strane firme koje će da investiraju u Srbiju zbog postojanja visokokvalifikovane radne snage i dobrog poslovnog okruženja, uz najbitniju činjenicu da bi to bile dugoročne investicije, odlučujuće za razvoj srpske privrede na duži rok, jer se ne bi zasnivale samo na jeftinoj radnoj snazi i time mogućem bržem odlasku stranog investitora u drugu siromašnu zemlju, sa još jeftinijom radnom snagom.

Zanimljivo je da nigde nisam našao neki komentar na izraženi stav Svetske banke u pogledu dolaska „Folksvagena“ u Srbiju, bilo od političara, bilo od ekonomskih stručnjaka.