Što je za pohvalu nakon četiri godine vašeg vladanja, jer niste čekali kao u slučaju pada Berlinskog zida da razumete šta se desilo tek posle dvadeset i kusur godina. Da biste rešili probleme blizu sedam miliona građana Srbije trebaće vam naravno neko vreme, ali je važno da ste počeli, pa kad i dokle stignete zavisiće i od brzine odlazaka mladih i polumladih građana odavde, a ta brzina njihovog odlaska je na zavidnom nivou.

Zato uvek možete računati na glasove starih i nemoćnih građana i zaposlenih u javnom i državnom sektoru, koji rado odvajaju od usta kako biste rešili njihove nagomilane probleme svojim istorijskim šahovskim potezima i svojim teškim(potrčalima) figurama, nakon čijih reči i nastupa se dodatno desetkuje brojčano stanje dotrajalih piona usled infarkta ili šlogova, a uz pomoć vaših javnih službi. Naročito pleni vaš rečnik i način obraćanja u medijima i na javnim skupovima, kad se uvek sa setom prisetim zlatnih devedesetih u periodu razvojnog izazova i švedskog standarda, u čemu vas redovno preteknu vaše teške (udvorice) figure i koalicioni poltroni, pardon partneri.

U svom šahovskom umeću dostigli ste opet istorijski vrhunac, velemajstorski obesmislivši izborni sistem i višestranačje, osvojivši baš svaku opštinu u Srbiji sa Vračarom na začelju kolone. U promociji nove opštine „Beograd na vodi“ ne pitate građane šta košta, jer unapred znate da će se za četrdesetak godina, oni koji to dožive, ponositi vama i kulama koje će štrčati u oblake odakle će nam mahati vaše potomstvo. Praksom otvorenih vrata za građane do tada ćete rešiti sve građanske probleme, kad se niko više neće sećati vaših zlatnih devedesetih i ovih trenutno aktuelnih, kad ste se kao najbolji student prava ikad u srpskoj istoriji istorijski istakli sa svojim teškim figurama, u ruganju pravu, pravnim institucijama i demokratiji, uz strasnu logistiku svojih medijskih huškača i poltrona, onih istih iz zlatnih devedesetih, uz terciranje proruskih dobošara.

Pošto ste rokadom figura svoja nacionalistička i šovenska uverenja delegirali na svoje laufere, konje i topove, neretko se stiče utisak da će se opet zaratiti, a onda se pojavite Vi kao mirotvorac, majka Tereza, mesija i lider na Balkanu, dok za to vreme Srbija nestaje pred našim očima u kiču, kriminalu, nasilju, prezaduženosti, korupciji, sivoj ekonomiji i robovlasništvu. Fantomi iz Savamale mogu postati predložak za prvi srpski horor film u istoriji Vaše vladavine, koji bi se završio rušenjem kuća na obali reke i kucanjem na Vaša vrata, našeg Predsednika sa svojim sinovima, kojom prilikom bi mase navijača „Zvezde“ i „Partizana“ ispred zgrade Vlade frenetično urlale da „Beograd na vodi“ dobije fudbalski stadion i šahovski klub sa vašim imenom i prezimenom! S obzirom da je ovde i sa vama sve moguće, kao i rešavanje pitanja lažnih diploma kod sudije za saobraćajne prekršaje. Između ostalog i sa vrha SANU dobili ste novi vetar u leđa, jer kanda nikakav velikosrpski projekat nije postojao. Samo treba raditi i podmazivati vrata, da vas od silnih otvaranja i zatvaranja ne bi udarila promaja.

Vesko Ivanović, Beograd