Koristimo ovu priliku da vam odamo priznanje na vašem profesionalnom pristupu osetljivoj temi povrede ljudskih prava roditelja koji sumnjaju da su im novorođenčad oteta u porodilištima, a što je deo ozbiljnog organizovanog kriminala u oblasti trgovine ljudskim bićima.

Pohvalno je to što ste u potpunosti sledili naše stavove kao srpske nevladine organizacije i naše zastupanje interesa dece i roditelja i time dali podršku civilnom sektoru srpskog društva da pojača uticaj na Narodnu skupštinu kao zakonodavca i Vladu Republike Srbije kao predlagača budućeg Zakona koji bi regulisao ovu oblast.

Naš stav koji deli većina članova ovog i drugih udruženja je da se putem komisija ništa ne može rešavati, već samo zakonima i podzakonskim aktima. Naša politika zastupanja interesa dece i roditelja se ne slučajno poklapa sa vašim vrlo promišljenim podsećanjem gospođe Maje Gojković na njena javno dato obećanje da će predlog Zakona biti u skupštinskoj proceduri, a od toga za sada nema ništa.

Svako oklevanje u donošenju Zakona dovodi do još veće konfuzije između državnih organa i nevladinih organizacija koje se bore protiv trgovine ljudskim bićima (THB) u ovoj oblasti. Primena zakonskih procedura bi svakako smanjila broj žrtava trgovine ljudima u Republici Srbiji i doprinela da se od strane međunarodnih specijalizovanih organizacija UN i EU i međunarodnih nevladinih organizacija koje vode statistički pregled uspešnosti svih zemalja u borbi protiv THB, naša zemlja prikaže u povoljnijem svetlu.

Nedostatak zakonodavnog kapaciteta Narodne skupštine u ovoj oblasti sprečiće, između ostalog i zatvaranje Poglavlja 23. i 24. u Procesu pridruživanja EU.

Spremni smo da sa svoje strane, kao originalna srpska nevladina organizacija damo podatke o konkretnim slučajevima koji čekaju razrešenje primenom Zakona, a ne delovanjem pojedinih članova Komisije, kao što to čini gospodin Radiša Pavlović, koji predstavlja pravu karikaturu onoga što bi trebalo da bude strategija zagovaranja zaštite ljudskih prava u ovoj oblasti (daje izjave da vrši istrage u saradnji sa Policijom i Tužilaštvom, neovlašćeno vrši uvid u matične knjige rođenih i umrlih u Srbiji, preti saslušanjem članovima Udruženja i službenicima po državnim ustanovama, a istovremeno tvrdi da je ugrožen pretnjama).

Imenovanje gospodina Radiše Pavlovića, kao svojevrsnog „Balkanskog špijuna“, za člana državne Komisije, udaren je „glogov kolac“ nevladinim organizacijama u Srbiji. Molimo Vas da kao novinari obratite na njega pažnju i kritički se osvrnete na njegovo ponašanje i na njegova „obećanja“ i povežete ove dve ličnosti (gospođa Maja Gojković i gospodin Radiša Pavlović) sa dve fotografije iste veličine, jer ono što je bilo obećanje na strani Narodne skupštine Srbije, podjednako je kontraproduktivno za Republiku Srbiju, kao i ono što javno obećava Radiša Pavlović, preteći nekakvom istragama u Republici Srbiji!

Još jednom želimo da damo komplimente na Vaš način izveštavanja koji je objektivan i odmeren, kako u odnosu na državne organe, tako i na naše nevladine organizacije. Lično sam, baveći se ne samo zastupanjem pojedinačnih klijenata, već i zastupanjem grupa građana (Udruženje „Rtanj dobre nade“ u Boljevcu i Udruženje „Nestale bebe Beograda“ u Beogradu), ohrabrena načinom na koji Vaša redakcija nastoji da unapredi i oficijelni i civilni sektor društva u Srbiji.

S poštovanjem.

Autorka je predsednica udruženja „Nestale bebe Beograda“