Tokom vrelih letnjih meseci osobe koje boluju od epilepsije neće smeti da prođu preko Trga republike, jer kada se nađu pod otvorenim suncem, sa visokim nivoom UV zračenja, preti velika opasnost da im fotostimulacijom bude isprovociran epi napad. Ovu opasnost višestruko povećava vreo beton koji je svuda okolo.

Takođe, astmatičarima će biti strogo zabranjeno da provode vreme na trgu, jer zbog izrazito suvog i vrelog vazduha, sa niskom koncentracijom kiseonika, moguće je isprovocirati astmatični napad.

Za kardiološke bolesnike u letnjim mesecima samo jedan prolazak kroz trg može se završiti fatalno, zbog naglo nastale generalizovane vazodilatacije (širenja) svih krvnih sudova, popuštanja srca i kardiogenog šoka sa smrtnim ishodom. Kao lekar, apelovao bih na sve građane da ako mogu nađu alternativni put do svojih odredišta, a ako nemaju alternativu, tokom prolaska kroz trg obavezno nose flašu sa vodom sa visokim sadržajem elektrolita natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, i polarizovane naočare za oči.

Služba za kućno lečenje Doma zdravlja Zemun