Foto: Pixabay

Ovih dana pratimo vesti o Vašem dolasku u Beograd što nas raduje ali ne raduje nas vest da ćete u Beogradu dobiti smeštaj u vili „Mir“ na Dedinju. Vila „Mir“ je nekadašnji mermerni Spomen-muzej u blizini Titovog mauzoleja.

Kasnije, devedesetih godina, predsednik Milošević sa porodicom i oružanom gardom uselio, isteravši na desetine stručnjaka koji su brinuli o eksponatima. Zbog stradanja i urušavanja ovog neprocenjivog trezora pisali smo predsedniku Aleksandru Vučiću, uz molbu da građanima Srbije vrati muzej sa mnogo dragocenih dela, od kojih su neka iz vremena antičkog Rima i Grčke, čak i iz preantičkog perioda.

Odmah posle 5. oktobra 2000. godine utvrđeno je pomoću izloženih fotografija da je nestalo 500 slika. Danas, posle toliko godina sablasno izgleda kompleks muzeja, baština tzv. Memorijalnog centra. Vila „Mir“, to su desetine i desetine hiljada dela, umetnina u mraku, neistraženih i neproučenih.

Vlasti i dalje ne odgovaraju na naša pitanja, na pisma. Gosti odsedaju u tzv. Vili „Mir“, u stvari muzeju čija misterija i dalje traje. Gospodine Putin, koristimo ovu priliku da vas zamolimo da ne koristite tu Vilu i da na taj način, kao osoba civilizacijske provenijencije utičete na Vučića i našu Skupštinu da vrati muzej svojoj nameni: stručnjacima i kulturnoj baštini, od koje je otet.

Autor je istoričar umetnosti