… i zahteva za formiranjem nezavisnog rukovodstva Javnog servisa, u jednom trenutku ustvrdio da, što se tiče Radio-televizije Srbije, o toj medijskoj kući misli „sigurno mnogo lošije nego oni (opozicija, prim. aut.), posebno o direktno njihovim kadrovima, njihovim ljudima – to su svi na RTS-u“.

Predsednik republike, koji će samo par sekundi kasnije reći kako se rukovodstvo javnog servisa menja samo „po zakonu“ i nikako drukčije, izvoleo je, dakle, da jednom rečenicom otpiše i uvredi čitav kolektiv Radio-televizije Srbije, doslovno svih njegovih 2.700 ljudi.

Sindikat Nezavisnost RTS podseća predsednika sledeće:

Gospodine predsedniče, ako Vama ne odgovara trenutna politika Informativnog programa naše kuće, i ako u njegovom programu smatrate da još uvek niste dovoljno zastupljeni, i da takva uređivačka politika ide na štetu informisanosti građana Srbije koji bi trebalo da o Vašim aktivnostima znaju još više i još podrobnije nego što sada saznaju putem javnog servisa, to nikako ne znači ni da Informativni program već odavno nije prešao granicu dobrog ukusa u plasiranju vesti o Vama, a ni da novinari, urednici, prevodioci, sekretarice, higijeničarke, rasvetljivači, snimatelji, reditelji, scenski radnici… ostalih programa kojih ima tri: Naučno-obrazovni, Kulturno-umetnički i Zabavni zaslužuju da ih tako proizvoljno, paušalno i bahato trpate sve u isti koš Vašeg „lošeg mišljenja“. Glavni urednici svih, pa i ova tri programa, spadaju u drugu priču: oni su, kao i upravljački menadžment, figure izabrane po specijalnim procedurama, Vi dobro znate kakvim, i kao takvi ne spadaju u „zaposlene“ u smislu ovog pisma.

Vaše loše mišljenje slobodno možete da imate o bilo kojoj temi u državi – ali kao građanin. Kao predsednik republike ne možete da se mešate u stvari koje ne spadaju u Vaše ingerencije, niti da svojim mišljenjem – dobrim ili lošim – bilo koje ljude u bilo kojoj instituciji omalovažavate.

Zaposleni u navedena tri programa RTS-a, od kojih mnogi već decenijama pošteno rade u ovoj kući, i koji su tu istrajali i pored Vaših napora koje sprovodi trenutno rukovodstvo a koji su išli ka našem neselektivnom desetkovanju, i koji konstantno rade u uslovima programske i profesionalne pa ako hoćete i etičke opstrukcije Informativnog programa, nisu zaslužili da ih niko, a pogotovo Vi, vređa takvim ocenama.

Zaposleni RTS-a u navedenim programima koji prave ubedljivu većinu programskog sadržaja naše kuće doprineli su tokom proteklih decenija, i onda kad je tokom devedesetih ova kuća delovanjem Informativnog programa bila uništena, koliko toliko spasavanju obraza i časti profesije i same kuće. Zaposleni ovih programa su i u najgora vremena – izuzimajući, dakle uređivačku strukturu Informativnog programa – svojim emisijama išli i na međunarodne festivale i tamo osvajali nagrade i bili pohvaljivani i zapaženi i uvažavani.

Gospodine predsedniče, onaj ko se razume u sve taj se ne razume ni u šta. Sindikat Nezavisnost neće Vam dozvoliti da kad god Vam padne na pamet nipodaštavate naš rad i ljudsko dostojanstvo. Radeći za male plate koje ste Vi Vašim nezakonitim uredbama još smanjili, o čemu se na ovdašnjim sudovima vodi 70-ak parnica, zaposleni navedena tri programa uspevaju da, za nadolazeća vremena, održe klicu elementarnog profesionalizma. Kada u ovoj državi bude nastupila vladavina prava i kada medijski zakoni budu poštovani, taj bi profesionalizam ovu kuću uveo napokon u civilizovan period istorije, na dobrobit svih njenih građana, a ne samo pripadnika i simpatizera vladajuće stranke.

U nadi da ćete naše obraćanje shvatiti sa dužnom ozbiljnošću,

Sindikat Nezavisnost RTS