Niški ekspres lonac 1Foto: Screenshot/Grafitimrznje.wordpress.com

Opšte sivilo upotpunjuje ćutanje sudske vlasti kao i ignorisanje gradskih zvaničnika da progovore o ovom problemu. Nedaleko od mesta gde su učesnici protesta zbog pokušaja ubistva studenta Uroša Janjića dočekani nacističkim salutiranjem, nalazi se čitav spektar nacističke ikonografije. Od već sveprisutnih svastika, preko slogana belih suprematista COMBAT 18 ili skraćeno C-18, SS munja, sloganima skinheda i hitler jugenda „krv i čast“, uzgred taj natpis „krasi“ zgradu pošte u Voždovoj ulici u samom centru Niša. Takođe, prisutni su i natpisi organizacije zabranjene odlukom Ustavnog suda republike Srbije „Nacionalni stroj“ kao i organizacije „Srbska akcija“.

Nakon čišćenja jednog od njih od strane gradskog odbornika Srđana Nonića, odlučujem da simbole i grafite mržnje popišem, označavajući tačne lokacije sa slikama, što i činim https://grafitimrznje.wordpress.com/mapa-grafita-mrznje/. Nakon slanja lokacije na više adresa, građani okupljeni oko fejsbuk stranice niški aktivizam kreću u akciju i uklanjaju sprejevima neke od najistaknutijih, lociranih na najprometnijim mestima.

Ćutanje institucija se nastavlja, odbornik Srđan Nonić i dalje dobija ozbiljne pretnje od strane pripadnika navijačke grupe putem društvernih mreža. Čini se da im ne odgovara pronalaženje i procesuiranje. Osumnjčeni za napad na studenta se brane sa slobode. Javno-komunalno preduzeće Mediana najavljuje kupovinu „specijalne“ mašine za čišćenje grafita od 1.7 miliona dinara. Čini se kao lep početak priče o jednoj simulaciji od države.

Pritisak u niškom ekspres loncu se povećava, život u državi u stanju anomije jeste naša stvarnost. Građani-aktivisti rade posao komunalnih službi, komunalne službe nakon pritiska medija odlučuju da kupuju opremu koju su dužni da imaju. Ostaje samo da ugroženi ljudi rade posao policije i sudova. Nadam se da to toga neće doći.