Za nju sam čuo od raznih intenet igrača koji igraju igrice i to pre deset i više godina, i raspitao sam se šta to tačno znači? Objašnjenje mi je bilo jasno, al mislio sam da takva vrsta „robota“ neće jednog dana da se preseli u stranačke redove, esnafske, u sportske itd. Stranački internet „botovi“ su doživeli vrhunac u Srbiji u poslednjih nekoliko godina i postali su glavni pratioci lidera stranaka, a za koje obavljaju najprljavije stvari koji može neko da radi.

Botovsko-stranački posao zapravo je gluma običnog čoveka koju statira na mitinzima, na otvaranju lažnih kamena temeljaca, statiranje i pravljenje gužvi i glumljenje silom oduševljenih građana na svakavim stranačkim manifestacijama i promocijama. Dakle, Sodoma i Gomora. Užas i ljudsko dno. Kako da prepoznate kod sebe tu urođenu „botovsku narav“ i predispozicije, evo najplastičnijeg objašnjenja kako?

Recimo vaš lider, vaš poslodavac kaže na nekom skupu/mediju, il bilo gde:
– Da je 2 i 2 = 4. Ti to naravno aplauzom pozdraviš.

– Tvoj lider kaže malo kasnije da je 2 i 2 = 179. Ti to isto pozdraviš ovacijama i podrškom.

– Tvoj poslodavac kaže u nekom nastupu da je moguća peć i šporet na drva napraviti samo od običnog striropora? Ti na to frenetično aplaudiraš, jer tvoj lider zna šta priča.

– Tvoj lider koji trenutno ima 46 godina – priča na nekom skupu, da je lično upoznao kneza Lazara i ženu mu Milicu i lično s njima pričao o „Kosovskom boju“ – ti naravno burno i oduševljeno aplaudiraš i oduševljen si tom pričom.

Šta hoću ovim primerom da vam kažem? Ne postoji bedastoća, glupoća kod vašeg poslodavca, lidera koju će on izgovoriti, a da vi na to ne budete oduševljeni. Što je bedastoća i izjava gluplja i idiotskija, vi ste sve više omađijani i vaše telo presrećno deluje.

Eto tako vam stoje stvari sa botovanjem, neko to može, neko ne može, al muka ljude natera na sve, pa čak i na ovu bruku.

Milutin Mlađenović, Beograd