Iskopavanje masovnih grobnica za porodice žrtava je veoma bolna i teška situacija. Znamo kada su se iskopavale grobnice i vršila ekshumacija posmrtnih ostataka u Petrovom Selu, Batajnici, Rudnici, albanske porodice žrtava čiji su članovi ubijeni tokom NATO agresije 1999. godine su prisustvovali i posećivali ta mesta. Ne vidimo razlog da se nama porodicama kosmetskih žrtava Srba, Roma, Goranaca… ne omogući i obezbedi prisustvo na iskopavanju masovne grobnice u Đakovici.

Mediji su javnosti prenosili sva iskopavanja koja su vršena u centralnoj Srbiji i ne vidimo razlog zbog čega iskopavanja na Kosovu i Metohiji ne budu propraćena i prikazana javnosti.

Iskopava se masovna grobnica u Đakovici, nadamo se da će u istom mestu u naselju Piskote biti istražena lokacija – za koju se zna da krije posmrtne ostatke žrtava od koje se namerno pravi deponija smeća kako bi se prikrili tragovi zločina.

Porodice žrtava strahuju da će masovne grobnice na Kosovu i Metohiji „proći“ kao masovna grobnica Žilivode koju su Albanci tokom ekshumacije zapalili kako bi prikrili zločin nad ubijenim rudarima Belaćevca.

Poštovani mediji, pomozite nam da zajednički istrajemo u ovom pravednom zahtevu, greh je ćutati kada su u pitanju masovne grobnice kosmetskih žrtava.