Misao u koju bi mogla da se sažme poruka saopštenja nadležnih u Ministarstvu odbrane o tome da nosite „radno-tehničku odeću“ tokom poseta jedinicama vojske i na vojnim vežbama, i to u ovom posebno osetljivom geopolitičkom trenutku glasi:

„Posle razgovora mnogo puta sam se kajao. Posle ćutanja – nikada!“

Konstatovali smo jednom prilikom, narodski rečeno, da Vama nije ni zameriti. Vi niste služili vojsku, niti ste, kako se to u ozbiljnim zemljama radi, pripremani, školovani i obučavani da vodite jedan od najvažnijih resora u Vladi. Produkt ste svega što nam se kao narodu i državi poslednjih tridesetak godina izdešavalo u stihijskom i bahatom razaranju države i njenih institucija. Zbog toga naša očekivanja nisu bila velika kada su u pitanju vaši lični dometi u rešavanju nagomilanih problema u Vojsci Srbije. Jednostavno ne znate šta vam je posao. Ali očekivali smo bar da se okružite ljudima koji znaju težinu oficirske reči, šta srpskom narodu predstavlja simbolika vojne uniforme, i šta je obraz srpskog vojnika. Umesto toga okružili ste se idolopoklonicima, koji su zarad svojih parazitskih interesa spremni da gaze Ustav, međunarodne konvencije i zakone ove zemlje, naočigled svih i nekažnjeno. Pitanje je zašto to Vi radite?

Upravo za to su dokaz poštapalice koje se daju pročitati u saopštenju Ministarstva odbrane braneći Vaše neukusno nošenje crne, kako rekoste „radno-zaštitno-tehničke odeće“ sve u skladu sa Pravilnikom o opštim logističkim potrebama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, koji ne propisuje to što su vam poturili da obučete. Kad već nosite radnu odeću, onda počnite nešto da radite, za početak bar ono što vam je zakonska obaveza.

Dakle, „ministre u radnoj i zaštitno-tehničkoj odeći“- bolje je da Vas više ne brane, jer sa takvim saradnicima bukagije vam ne ginu.

Šalu na stranu, ti vaši neuki savetnici vam svakodnevno nanose štetu, radna i zaštitno-tehnička odeća je takozvana HTZ odeća i u Vojsci Srbije u crnoj boji ona NE POSTOJI! Niti je igde kao takva propisana! Zato što ste na njoj nosili oznake Vojske Srbije koje se nose isključivo na uniformi, učinili ste da ta odeća koju nosite postane uniforma i tako ste prekršili čl 32, stav 2 Zakona o Vojsci Srbije!? Nije, gospodine ministre, dovoljno da za sobom od položaja do položaja „kao mečku“ vodite nekakve advokate koji će za debelu platu, očigledno neuspešno, raditi ono što je zapravo vaš posao. Potrebno je da i sami pročitate bar zakone i podzakonska akta koja uređuju funkcionisanje institucije na čijem ste čelu. Da ste to učinili ne bi vas sad na tanak led navlačili oni koji su zarad dodvoravanja bivšoj vlasti, u godinama iza nas, izjavljivali da im je pokojni premijer Đinđić važnija istorijska ličnost od Tesle. Ti i takvi i dalje sede na važnim položajima u Ministarstvu odbrane i sad vama „kroje kapu“. NJih slepo slušate dok sa nama nećete ni da se sastanete evo više od osam meseci, iako vas na to obavezuju zakoni Srbije. Zar ste već zaboravili zakletvu člana Vlade i šta su vam dužnosti?

Ovde dolazimo do suštine mudre misli sa početka ovog teksta. Bolje je, dakle, da su ti i takvi ćutali i da ova sramota i bruka koja je naneta slavnoj uniformi srpske vojske, a koja je otpočela njenom izvrgavanju ruglu u rijaliti programima na televiziji sa nacionalnom frekvencijom – bude što pre zaboravljena u tišini.

Mi smo izvršili svoju zakonsku obavezu i protiv odgovornih za urušavanje ugleda Vojske Srbije u rijaliti programu podneli krivičnu prijavu nadležnom tužiocu i tako prepustili državnim organima da rade svoj posao!

A Vaši vrli, i peru vešti saradnici kada je u pitanju mobingovanje, besmisleno kažnjavanje vojnika, krađe budžeta i ko zna koji sve primeri nezakonja, sada su ćutali. Ta piskarala i dušebrižnici iz Ministarstva odbrane, Generalštaba i posebno Uprave za informisanje, ćutali su na činjenicu da nam uniformu razvlače probisveti, prostitutke i narkomani u rijaliti programu. Zašto se tad nisu oglasili saopštenjem, a bili su dužni? Da li tako prećutno odobravaju urušavanje ugleda Vojske Srbije, da li je to nečiji cilj, ili možda zadatak….

Zato su se sada oglasili, da Vas na ovakav način brane i još više degradiraju instituciju Vojske Srbije. Zar ne shvatate da ste zloupotrebljeni. Bolje je da su i sada oćutali. Valjda su uljuljkani višedecenijskim uživanjem funkcionerskih privilegija izgubili percepciju o tome kada treba da nešto kažu, a kada da prećute! Čujemo da ta „Uprava za dezinformisanje“ ima godišnji budžet od milion evra, a kad mi tražimo da nam omogućite sportske igre u vojnim odmaralištima ili tražimo ono što nas po zakonu pripada, kažete da nema novca.

Možda su ti dušebrižnici premoreni od pisanja lažnih izveštaja o stanju u Vojsci Srbije, u kome sve leprša od blagodeti i napretka. Koga to lažu? Nas ne mogu budite sigurni. Ti idolopoklonici ne vide, a uz njih ni Vi, da su nam pripadnici Vojske Srbije demoralisani platama kojima ne mogu da prehrane porodice, da vojnici nemaju regres i topli obrok, o kolektivnom ugovoru da ne govorimo, da nam je vojsku u zadnje dve godine zbog nezadovoljstva napustilo tri hiljade obučenih profesionalaca, da nam se vojno zdravstvo raspada baš kao i onih pet vozila koja remontujete za 131.000 evra, koja staju na putevima i zbog čije neispravnosti nam ginu kolege!

Naterali ste nas na borbu, ustali smo u odbranu dostojanstva srpske uniforme, ne protiv vas lično. Što se nas tiče stavili smo tačku na ovu temu, a na vašoj savesti je da li ćete „zavijeni u crno“ i dalje buditi sećanja na stradanje Srba od sledbenika najzločinačkije ideologije u istoriji. Od vaših „modnih kreatora“ koji su sklepali ovu komičnu konstrukciju „radne, zaštitno-tehničke odeće“, očekujemo mnogo gore stvari koje, nažalost, po pripadnike Vojske Srbije nisu smešne, a Vama sa takvim saradnicima neka je Bog u pomoći.

I za kraj, gospodine ministre, kad već nosite „radnu odeću“ iako bismo mi više voleli da nosite onu koja vam je propisana članom 11 Pravilnika o vojnim uniformama, počnite da radite. Počnite da radite ono što vam je posao, ono na šta vas zakoni i položaj obavezuju. Mi se još jednom nudimo za pomoć i iskrenu, na zakonu i propisima zasnovanu saradnju koja za cilj ima unapređenje položaja pripadnika Vojske Srbije i njenog celokupnog stanja.