Naime, predsednik žirija književnik Zoran Milisavljević je svim učesnicima konkursa obznanio da nagradu čine: povelja, plaketa sa Skerlićevim likom i novčani deo od 5.000 evra u dinarskom iznosu. Na proglašenju nagrada ispostavilo se da Opština nije predvidela novac. Pisci su se našli u čudu: njima se jedino obraćao predsednik žirija i nisu mogli da znaju internu podelu nadležnosti između Opštine, Fonda za nagrade i Žirija.

Opština odbija odgovornost pošto je sve „zakuvao“ predsednik žirija. Verovatno opština nije kriva u formalno-pravnom smislu, ali je njen propust što se to zbiva još od 2010. godine iako je na mahinacije predsednika žirija još tada ukazao književnik Miroslav Josić Višnjić.

Imajući na umu da je i rukovodstvo opštine Topola zatečeno i da nije krivo pravno već okvirno i moralno što nikad nije nadzirala rad žirija, koji čak nema ni pravilnik o svom radu, izigrani pisci predlažu častan kompromis – spremni su da prime i simbolične, petostruko umanjene nagrade. Zašto da bogata opština Topola dodeljuje priznanja samo na papiru, a siromašne opštine južne Srbije novčane nagrade? Zašto da estradni umetnici na opštinskim saborima, kao što su „Berba grožđa“ i opštinski jubileji, dobijaju zamašne honorare, a pisci ništa?

Opština Topola je pokrovitelj i nagrade „Radoje Domanović“ (koju dodeljuje drugi žiri), koja takođe nema novčani deo.

Logično je da opština Topola dodeljuje ove nagrade – u Lipovcu kod Topole rodio se Jovan Skerlić, a u obližnjem Ovsištu Radoje Domanović. Nije logično da nagrade sa tako značajnim imenima nemaju novčani deo.

Pre godinu dana je i Dragan Živanović, predsednik opštine, to najavio.

Da li će zavičaj pisaca koji su proslavili našu književnost biti zapisan po stavu da dela pisaca dobitnika NIN-ove i drugih uglednih nagrada, a među nesuđenim laureatima su i naši širom sveta poznati pisci Radivoje Beli Marković i Vuk Drašković, ne vrede ni dva groša?!

U ime izigranih pisaca Vitomir Teofilović, Jovan Pejčić, Milan R. Simić, Boško Tomašević, Zoran M. Tomić, Mirjana Josić, supruga pok. Miroslava Josića Višnjića…