1 od 5 miliona: Kada je bio sproveden dijalog vlasti i opozicije ako sada čekamo nastavak? 1Ilustracija Foto: Jedan od pet miliona

Budući da se u javnosti uveliko najavljuje “nastavak dijaloga vlasti i opozicije”, Pokret “1 od 5 miliona” javno pita kad je to uopšte bio sproveden dijalog pa sad čekamo nastavak, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Ukoliko, pak, najavljivači “nastavka” misle na prošlogodišnje okrugle stolove na Fakultetu političkih nauka, onda bi morali da znaju da je to bila čista simulacija demokratičnosti, te da bi pristajanje na još jednu takvu farsu, i to ponovo iza očiju javnosti, značilo direktno asistiranje režimu i njegovim saradnicima u još jednoj prevari naroda, ističu iz 1 od 5 miliona.

„Upravo na primeru prošlogodišnjeg kvazi dijaloga, na kojem je vlast – rekorder u lažnim obećanjima – ponovo obećala svašta a ispunila ništa, inicijatorima dijaloga predlažemo šta raditi kako bi se izbegao tadašnji debakl“, navodi se u saopštenju.

Prvo, svi učesnici se moraju kompromisno dogovoriti oko pravila dijaloga pre otpočinjanja istog, sa jasno definisanim tematskim okvirima po unapred utvrđenom rasporedu, a ne da se maltene na licu mesta upoznaju i sa pravilima i sa temama, kao i da pravila odgovaraju samo jednoj strani, smatraju iz ovog poktreta.

Drugo, kaku su naveli, mora se odrediti ko vrši monitoring dijaloga, evaluaciju dogovorenog i opsega ispunjenog. Takođe, definisati koje posledice će snositi oni koji ne ispune ono na šta su se obavezali. U suprotnom, rezultata dijaloga neće biti, a sve dogovoreno ostaće mrtvo slovo na papiru.

Kao treće istakli su da u dijalog treba uključiti javnost.

„Nije pošteno prema narodu Srbije da o sudbini zemlje pregovara i dogovara bilo koji pojedinac iza zatvorenih vrata, a da narod o tome saznaje iz mahom cenzurisanih izjava za medije. U tom smislu, uslov za dijalog mora biti i otvaranje RTS-a, odnosno organizovanje debatnih emisija između svake runde dijaloga u kojima bi učesnici sučelili stavove i javnosti predstavili ono o čemu se razgovaralo za okruglim stolom. To, naposletku, i jeste dužnost Javnog servisa“, saopštili su oni.

Oni su ponovili da Pokret “1 od 5 miliona” sve vreme tokom svog postojanja poziva na dijalog svih društvenih činioca, iako smo svesni da je teško voditi bili kakve razgovore sa onima koji lažu, progone političke neistomišljenike, štite palikuće, seksualne napasnike i druge kriminalce u svojim redovima. Zato i napominjemo važnost monitoringa i utvrđivanja posledica za neispunjavanje onoga što se utvrdi kao rezultat dijaloga.

„Takođe, pozivamo RTS da u jeku najava mogućih međustranačkih razgovora počne da prati trendove i da se konačno oproba u ovom do sada stranom mu žanru – dijalogu. Sigurni smo da tamo sede neki znalci i da će umeti bar u TV studiju da pokažu kako se organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije“, navode iz ovog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari